Nenapravitelný muž skončil za mřížemi

TŘEBÍČSKO: Muž se dopouštěl majetkové i drogové trestné činnosti

uniweb weby



V policejní cele skončil muž, který byl teprve před měsíce obviněn v souvislosti se spácháním drogové a majetkové trestné činnosti, netrvalo ale dlouho a tento týden byl přistižen při vloupání. Muže dopadli strážníci městské policie, když si připravoval k odcizení nářadí za bezmála padesát tisíc korun. Navíc policisté šetřením zjistili, že se muž dopustil ještě dalších tří krádeží v obchodech a zneužil cizí platební kartu. Policejní komisař rozšířil jeho trestní stíhání a vhledem k tomu, že svým jednáním obviněný muž jasně ukázal, že s pácháním trestné činnosti nehodlá přestat, byl podán návrh na jeho vzetí do vazby.

V polovině června třebíčští kriminalisté dopadli šestadvacetiletého muže, který distribuoval pervitin a dopustil se několika krádeží. Drogy poskytoval dalším lidem přibližně od konce loňského roku především na různých místech Třebíče. Dále na přelomu května a června v pěti případech odcizil v třebíčských prodejnách zboží. Zaměřil se na elektrické zubní kartáčky a baterie. Do některých obchodů přišel opakovaně. V jednom případě se muži krádež nepodařila, nechal proto věci v prodejně a utekl. Při těchto krádežích způsobil škodu za více než šest tisíc korun.
Policisté v té době podezřelého muže zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání. „Šestadvacetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropnímu látkami a s jedy a dále přečinu krádeže,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jedná se o muže, který byl v minulosti již opakovaně odsouzen za různorodou trestnou činnost, včetně majetkové a drogové. Odpykal si i trest odnětí svobody a je ve zkušební době podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Po provedení nezbytných úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a stíhán byl dále na svobodě.

Dlouho ale nevydržel a vrátil se zpět ke krádežím. Ve středu 17. července kolem půlnoci v Třebíči vnikl na oplocený pozemek a vloupal se do stavebního kontejneru. Začal si připravovat nářadí k odcizení, které vytahoval ven. Radost z bouracího kladiva, vrtacího kladiva a rázového utahováku si ale neužil dlouho. Hluk a podezřelá situace neunikla pozornosti okolí a na místo byli přivoláni strážníci městské policie. Jejich rychlý příjezd krádež překazil a podezřelému muži nepomohl ani jeho pokus se před strážníky schovat. Přivoláni byli poté také policisté, kteří podezřelého muže zadrželi a odvezli ho na oddělení. Umístěn byl do policejní cely, kterou již velmi dobře zná.
Místo činu kriminalisté ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Kromě krádeže vznikla škoda poškozením, vyčíslena byla na necelých deset tisíc korun.
Dále policisté v rámci vyšetřování zjistili, že se obviněný muž na přelomu června a července dopustil v Třebíči dalších čtyř činů. Zneužil cizí platební kartu, kterou zaplatil za zboží a o další platbu se neúspěšně pokusil, karta již totiž byla zablokována. Ve zbývajících třech případech odcizil zboží v třebíčských obchodech, kdy bez zaplacení odešel z prodejny se sluchátky, rukavicemi a také se sekerami, které si schoval do nohavic kalhot. Způsobil tak celkovou škodu za celých šest tisíc korun.

Policejní komisař na základě shromážděných důkazů rozšířil trestní stíhání muže, který byl obviněn z přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho odvezli do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za trestnou činnosti lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

„V letošním pololetí se nám podařilo stejně jako v loňském roce dosáhnout v kraji nejvyšší objasněnosti. Za tímto výsledkem stojí velmi dobrá práce našich policistů a kriminalistů, jejich týmová spolupráce a nasazení. Důležitá je pro nás také skvělá spolupráce s městskou policii, která je na vynikající úrovni a přináší výsledky,“ řekl plk. PhDr. Aleš Indra, ředitel třebíčského územního odboru.

por. Bc. Jana Kroutilová
19. července 2024





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
19.07.2024 06:30



0 +
 

Hlavní zprávy