Průměrná cena oběda v České republice dosáhla v srpnu podle společnosti Pluxee hodnoty 195 korun. Avšak na Vysočině je cena nižší, pohybuje se kolem 173 korun, což je nejnižší hodnota ve srovnání s ostatními regiony. Například v restauraci Motorest Pod hradem u Humpolce je cena menu zhruba 160 korun, jak potvrzuje provozní Jana Rosůlková. „Máme plno mezi půl dvanáctou a druhou,“ konstatuje.
Milan Houška, jednatel pivovarské restaurace v Kamenici nad Lipou, si všímá vzrůstajícího zájmu o polední stravování. „Zaznamenali jsme za posledních sedm let nárůst o 5 až 10 procent,“ komentuje situaci Houška. Přestože byly ceny mírně upraveny, za oběd s polévkou se v regionu stále platí přibližně 160 korun.
Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek ale upozorňuje na celostátní pokles zájmu o polední jídla mimo domov, hlavně z důvodu rostoucích cen. Nicméně, na Pelhřimovsku mají restauratéři stále stálou klientelu během oběda, podle zkušeností z místních podniků není nedostatek zákazníků.