Objasnění série krádeží

JIHLAVSKO: Obviněný muž skončil za mřížemi

uniweb weby



Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který se v Jihlavě dopustil série krádeží. Jeho cílem se stala zaparkovaná vozidla a v jednom případě bytový dům. Často využíval toho, že nechal majitel své auto odemčené. Odcizené věci prodával a peníze používal mimo jiné na nákup drog. Muž je obviněn ze spáchání dvou trestných činů, vzhledem k tomu, že měl aktuálně nastoupit do věznice, směřovala jeho další cesta přímo za mříže.

Na přelomu června a července došlo ve městě k několika případům krádeží, u kterých kriminalisté zjistili, že je spojuje stejný pachatel. Prověřování je postupně přivedlo na stopu podezřelého, kterým byl ale muž měnící místo svého aktuálního pobytu. Státní zástupce vydal souhlas s jeho zadržením a policisté po muži pátrali. Dopadnout se ho podařilo o uplynulé neděli na ulici Romana Havelky, kde byl ve večerních hodinách. Podezřelého muže policisté zadrželi a odvezli ho na oddělení, kde byl umístěn do policejní cely. Kriminalisté zajistili věci, u kterých vznikl předpoklad, že je muž použil při páchání trestné činnosti.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání pětatřicetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl mjr. Bc. Josef Dufek, DiS., zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jedná se o muže, který byl v minulosti již opakovaně odsouzen zejména za majetkovou trestnou činnost a odpykal si i nepodmíněné tresty odnětí svobody.

Muž je obviněn z toho, že se v červnu a červenci dopustil v Jihlavě pěti krádeží, z toho ve čtyřech případech se jednalo o vozidla a v jednom odcizil věci v bytovém domě. Při pohybu ulicemi města muž zkoušel dveře aut a využíval zejména situace, kdy byla zaparkovaná vozidla neuzamčená. Z automobilů si odnášel vše, co v nich našel. Peníze si nechával, odcizené věci se snažil zpeněžit, využíval je pro sebe nebo vyhodil. Z vozidel si bral například nářadí a oblečení. Ve dvou případech přišli majitelé aut o peněženky, ve kterých měli mimo jiné uložené doklady a platební karty. V bytovém domě využil muž neuzamčených dveří místnosti kolárny, ze které odcizil peněženku a nářadí.

Na obviněného muže byl aktuálně vydán soudem příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Po provedení nezbytných úkonů policisté obviněného muže odvezli do brněnské věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová
11. července 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

čt 11.07.2024 07:11



0 +
 

Hlavní zprávy