Obviněný násilník byl vzat do vazby

PELHŘIMOVSKO: Muž se dopustil loupeže, vydírání a podvodu

uniweb weby

Za mřížemi skončil recidivista, který v obci na Pelhřimovsku udělal závěr loňského roku velice těžkým jinému muži. Nátlakem, pohrůžkami násilím a fyzickým napadáním ho nutil platit mu peníze a předávat různé zboží z prodejny, kde muž pracoval. Dalšího poškozeného podvedl při příslibu dodání pneumatik a vydíral ho. Podezřelého osmatřicetiletého muže kriminalisté zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání. Obviněn byl ze spáchání tří trestných činů a na podaný návrh byl vzat do vazby.   Minulý týden zadrželi pelhřimovští kriminalisté muže důvodně podezřelého ze spáchání násilné trestné činnosti a byl umístěn do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Osmatřicetiletý muž z Jindřichohradecka byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, přečinu vydírání a přečinu podvodu,“ řekl npor. Mgr. Pavel Nováček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl za různorodou trestnou činnost v minulosti již více než desetkrát soudně trestán. Opakovaně si odpykal i tresty odnětí svobody. Z věznice byl naposledy propuštěn vloni v únoru a v létě byl již odsouzen za další trestnou činnost. Muž je obviněn z toho, že se dopustil trestných činů loupeže a vydírání na jednom poškozeném a dále vydírání a podvodu na dalším. Pro prvního muže vše začalo v polovině prosince v prodejně na Pelhřimovsku, kde byl poškozený zaměstnaný. Do obchodu přišel obviněný muž a nařkl ho z pomluvy, za kterou chtěl finanční odškodnění. Když se setkal s odmítavou reakcí, vydání peněz si vynutil pohrůžkou násilím, kterou podstatně podpořila jeho výrazná fyzická převaha. Muž mu nakonec vydal přes tři tisíce korun. Následně pak obviněný muž chodil do prodejny a pohrůžky násilím se opakovaly, přibyla k nim i hrozba smyšleným obviněním. Poškozený muž z obavy předával útočníkovi peníze a ten po něm požadoval navíc ještě bezplatné poskytování zboží z prodejny. Muž mu předával potraviny, alkohol, drogistické zboží, obuv a další věci. Když vyjádřil odpor, čelil fyzickému napadení. 
Obviněný muž takto získal od poškozeného celkem přes čtyřicet tisíc korun a další škoda vznikla obchodu na zboží. Zboží z prodejny končilo mimo jiné u osob v okolí obviněného muže. Pokračování útoků poškozený muž nakonec zabránil tím, že zaměstnání v prodejně na začátku ledna ukončil. 
Druhému, podvedenému, muži obviněný na začátku sliboval pneumatiky na traktor, i když věděl, že je není schopen dodat. Přestože mu poškozený v době od listopadu do začátku února vyplatil celkem přes čtrnáct tisíc korun, pneumatik se nedočkal, místo toho opakovaně čelil výhružkám, napadání a fyzickému útoku. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného osmatřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na dobu deseti let. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař 17. února 2022



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.02.2022 09:27



0 +
 

Hlavní zprávy