Oprava unikátního díla v Brodě na Ostrově

V Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě je unikátní vitráž z českého křišťálu, která nebyla mnoho let k vidění. Nyní ji čeká restaurování a následně by se s nimi měli setkat návštěvníci kulturního domu.

uniweb weby

„Tato rarita byla schována za oponou. Zjistil jsem, že se jedná o jediné dílo svého druhu, které kdy vzniklo v Československu. Vitráže nejsou z klasického tabulkového skla, ale z českého křišťálu. Celé dílo o rozměrech 2,5 metrů na výšku a 5 metrů na šířku je umístěno dvacet centimetrů od zdi, aby mohlo být prosvětlené. Vitráže byly poškozené, a tak jsem se rozhodl je zrestaurovat,“ řekl Antonín Axman, který dělá čtyři roky ředitele Kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě. Po delším pátrání zjistil autora vzácného díla. 

„Akademický sochař Miroslav Rybička je i ve svých téměř devadesáti letech aktivním umělcem a obdivuhodně vitálním člověkem. Neváhal k nám přijet ze vzdálenosti tři sta kilometrů z Jistebníka u Ostravy, aby své dílo zrestauroval,“ uvedl Antonín Axman. Akademický sochař Miroslav Rybička (narozen 23. června 1928) je nejen uznávaný sochař, ale i vášnivým sběratelem motocyklů, které si sám opravoval. Velmi vzácnou a unikátní sbírku historických motocyklů daroval Ostravě. Za podmínky, aby sbírka byla přístupná široké veřejnosti ve stálé expozici. „Vitráže, zobrazují to, co je pro  zdejší oblast nejtypičtější – brodské památky i postavy skláře, kameníka nebo zemědělce. Vitráže jsou nasvíceny zářivkami. Totiž to světlo je tam rozhodující. Vitráže vytváří neobyčejně barevné efekty. V roce 1985, kdy vzniklo toto dílo, jsem si vše dělal sám. Chtěl jsem, aby kusy skla byly co nejmenší. Ve sklárnách mi nechtěli udělat formy. Tak jsem si formy udělal sám z poškozených kanalizačních poklopů. Použitý český křišťál vyrobila sklárna Karolinka na Valašsku. Tato světově známá sklárna skončila před deseti lety,“ popsal své dílo akademický sochař Miroslav Rybička.  Při restaurování vzácného díla pomáhali Milan Mašek a Alexander Quitt, pracovníci KD Ostrov.
„Vitráže budou po dokončení ní restaurátorských prací budou nasvícené. Nebudou použity zářivky, ale pomocí nové technologie budou lépe prosvícené,“ uvedl Antonín Axman.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy