Opravdový politik není jen stopař výsledků průzkumů veřejného mínění

Piráti najeli „na mělčinu“ – tak hodnotí povolební situaci senátor za ODS a starosta plzeňského obvodu Lumír Aschenbrenner. Miloši Zemanovi je podle něj třeba odebrat pravomoci, pokud neabdikuje. Co na to „hradní skvadra“ vymyslí, je však otázka…

uniweb weby

V Senátu se prý začínají ukazovat prezidentští kandidáti. Je to pravda?

Pokud myslíte některé současné kolegy – senátory, kteří se zúčastnili předchozí prezidentské volby, tak nemyslím, že by se nějak výrazněji „kandidátsky“ projevovali. Zapojují se do činnosti Senátu jako ostatní senátoři. Nejvýrazněji se, alespoň podle mého soudu, projevuje kolega Pavel Fischer.

Myslím si, že doba ohlášených kandidatur se blíží, ale že se tak stane až poté, co vznikne nová vláda vedená Petrem Fialou. Kandidáta na prezidenta může navrhnout i deset senátorů, takže se jistě mnozí lidé začnou v Senátu objevovat a budou hledat podporu. Ale považuji za jisté, že my budeme mít svého kandidáta, nebo to bude společný kandidát koalice SPOLU.

Jak hodnotíte situaci kolem prezidenta Zemana a jeho hradního okolí?

Opakovaně a léta říkám, že nejbližší spolupracovníci prezidenta se chovají často zcela skandálně a že tím dlouhodobě škodí České republice. Bohužel jim to umožnil sám prezident a oni toho využili a zneužili. Je to věc nebývalá a pro naši politiku devastující. Připomínám u toho i letité spojenectví prezidenta s premiérem Babišem, který se nyní najednou od „hradní trojky“ distancuje. To rovněž umožnilo, aby se tento stav prohloubil až do současného marasmu.

Miloši Zemanovi přeji, aby se jeho zdravotní stav, je-li to možné, zlepšil. Pokud ale bude mít dál podobné problémy, souhlasím s uplatněním článku 66 ústavy o odebrání některých pravomocí. Prezident by měl zvážit, zda mu jeho stav umožňuje funkci dál vykonávat. Pokud by měla být takto omezena, měl by abdikovat. V zájmu České republiky i v zájmu svého vlastního zdraví.

Jak byste ohodnotil působení šéfa Senátu Miloše Vystrčila?

Považuji našeho předsedu za velmi schopného a nesmírně pracovitého politika, se kterým mě pojí i vřelý osobní vztah. Dokázal se ozvat často proti věcem, které nebyly slučitelné s naší svobodou a demokracií, a nasměroval i část české zahraniční politiky směrem, který mi vyhovuje. Dál od Ruska, Číny a dalších despocií.

Současný předseda Senátu je ale hlavně schopen si stát i za názory, o kterých se dá očekávat, že nebudou částí společnosti vítány. A to je vlastnost opravdového politika, nikoliv „stopaře průzkumů“ veřejného mínění.

Jaký máte názor na povolební situaci Pirátů?

To jsou dvě otázky. Začnu výsledkem voleb. Jako vždy jsme se dočkali některých překvapení a jako skoro vždy se předvolební průzkumy v mnoha případech mýlily. Považuji výsledek koalice SPOLU, ve které hraje hlavní slovo ODS, za velmi dobrý. Nečekal jsem 27 procent – v Plzni na Slovanech, kde mám tu čest být starostou 34,33 procenta. Andrej Babiš ale zůstal silným soupeřem, to musíme brát v potaz. Mám radost z toho, že fízlostrana Roberta Šlachty dostala „za uši“ a do Sněmovny se nedostala, stejně jako ČSSD. Fantastickou zprávou je konec komunistů. Konečně! Čekal jsem víc od koalice Trikolóra Svobodní Soukromníci, protože jejich některé ekonomické názory jsou mi blízké.

A Piráti? Najeli se svým škunerem na první větší mělčinu. Uvidíme, jak na to zareaguje jejich posádka. V podpalubí to může začít vřít. Piráti měli slabou, nevýraznou kampaň, která nemohla mladší generace, na které chtěli Piráti zamířit, oslovit. Jejich předseda Bartoš se netakticky dopředu pasoval na premiéra. Jeho kandidatura v Ústeckem kraji byl pak fatální omyl. Taky tam moc hlasů nezískal. Piráty dobíhají také jejich mnohé neomarxistické výroky, které jsou pro velkou část společnosti nepřijatelné. No a Starostové vyluxovali jejich společné kandidátky, což ale překvapilo jen ty, kteří STAN neznají.

Co říkáte odchodu levice? Není to poněkud zvláštní, že levice v nové Poslanecké sněmovně vůbec nebude zastoupena?

Pro mě to zvláštní není, já mám radost. Například politika ministryně Maláčové z ČSSD byl někdy běs. Komunisté jsou extremistická strana, která nemá v našem Parlamentu co pohledávat. O jejich myšlenky už není zájem, a to je dobře. Nevěřím ani vyjádření některých politologů, jaká je to škoda, že se levice do Sněmovny nedostala. Vždyť tam levice je – například vzpomínaní Piráti a v mnohých projevech i ANO.

Co říkáte na rychle rostoucí ceny energií, potravin a následně i služeb?

Vidím to jako hodně velký problém, který bude navíc podle všeho dlouhodobý. Zdražování může být tak velké, že bude ohrožovat nejenom lidi sociálně slabé, ale i část střední třídy. Zdražování energií pak vždy provází i postupné zdražování všeho ostatního. A to se u nás zatím do toho nepromítají náklady, které budeme muset vynaložit na ekologické projekty vyžadované od EU, které jsou zcela odtržené od reality. Je to nebezpečná kombinace. S vysokými cenami se bude potýkat i nová vláda a bude muset hodně dobře zvážit, jaká opatření kvůli tomu udělá. Pro lidi i firmy to bude velmi nelehká situace.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
29.10.2021 11:33




0 +
 

Hlavní zprávy