Orel mořský se vrací na Vysočinu, hrozby přetrvávají

Orel mořský byl v únoru nalezen otrávený u Benátek nervovým jedem karbofuranem. Po rychlé léčbě v Záchranné stanici Lipec byl vrácen do přírody. Ochránci zjistili, že orli hnízdí v Národní přírodní rezervaci Ransko. Počet orlů na Vysočině roste, ale hrozby jako otravy přetrvávají.

uniweb weby

V únoru letošního roku byl u vesnice Benátky, Jižní části Ždírce nad Doubravou, nalezen orel mořský otrávený nervovým jedem karbofuranem. Tento vzácný dravec byl rychle převezen do Záchranné stanice Lipec, kde prošel náročnou léčbou a byl následně propuštěn zpět do volné přírody.

Při letošním kroužkování orlích mláďat v květnu zjistili ochránci přírody, že tento zachráněný orel dokonce zahnízdil a vyvedl potomka. „Podařilo se mi odečíst ornitologické kroužky na nohách orla hnízdícího v národní přírodní rezervaci Ransko. K mému velkému překvapení se jednalo právě o ptáka, který byl nalezen otrávený v lednu u Benátek,“ uvedl zoolog Petr Mückstein z vysočinské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tento čtyřletý orel byl okroužkován v roce 2020 jako mládě na Rychnovsku. „Je mimořádně zajímavé, že takto mladý orel už hnízdí a dokonce úspěšně vyvedl jedno mládě. Obvykle dosahují tito dravci pohlavní dospělosti později, ve věku pěti až šesti let,“ dodal Mückstein.

Ačkoli otravy, postřelení, kolize s dopravními prostředky a úrazy elektrickým proudem způsobují v populaci dravých ptáků značné ztráty, počet orlů mořských na Vysočině v posledních letech každoročně stoupá. Při ochraně jejich hnízd je však důležitá spolupráce s lesními hospodáři.

Orel mořský s příznaky otravy karbofuranem byl na začátku roku nalezen u Benátek na Havlíčkobrodsku. Díky rychlému zásahu byl pták převezen do speciálního zařízení, kde se podařilo ho zachránit.

Po několika dnech léčby v Záchranné stanici Lipec byl orel propuštěn zpět do přírody. Okolí nalezu monitorovala i speciální psí jednotka České společnosti ornitologické, vedená Klárou Hlubockou a jejími dvěma speciálně vycvičenými psy. Žádné další otrávené ptáky ani návnady však nenašli.

Od roku 2017, kdy psí jednotka vznikla, zdokumentovala a předala policii zhruba 160 případů otrávených zvířat, mezi nimiž převažují dravci jako je káně lesní, orel mořský nebo luňák červený. Karbofuran, který traviči často používají, byl pro svou jedovatost v EU zakázán od roku 2008. Přesto jsou k dispozici jeho zásoby a pašuje se i ze zahraničí. V loňském roce bylo zaznamenáno 25 otrávených dravců.

Orli začínají hnízdit velmi brzy, obvykle již v únoru, kdy je jejich hnízdo ohroženo zejména těžbou dřeva. Samice při vyrušení hnízdo opustí a dochází k úhynu vajec nebo mláďat. Ornitologové a ochránci přírody se snaží najít všechna hnízda hned na začátku hnízdění a spolupracují při tom s Lesy České republiky, kteří v případě oznámení polohy orlího hnízda přeruší těžbu dřeva v okolí.

Složité to je, pokud orli hnízdí na pozemcích soukromníků. V takovém případě oslovují kolegy z odboru životního prostředí krajského úřadu, kteří se snaží vlastníky lesa kontaktovat a projednat s nimi přerušení lesních prací. Ve většině případů tato snaha přináší pozitivní výsledky a umožňuje ochránit hnízda před rušením.

Boj s traviči ptactva je však složitý. Letos policie na Vysočině prověřuje čtyři případy otrav volně žijících dravců. Aby se podařilo dopadnout traviče, je třeba i pomoc veřejnosti. Lidé mohou hlásit podezřelá úmrtí ptáků a podejmout svědectví, pokud mají informace, které by mohly vést k usvědčení travičů.

„Případ orla nalezeného u Benátek byl odložen, protože se nepodařilo zjistit, kdo jed použil,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová. Pomoc veřejnosti je proto klíčová, zdůraznil Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy