Organizace Skate World Better staví projekt v Zambii

Po vzoru úspěšného projektu v Mozambiku z roku 2019 staví česká nezisková organizace Skate World Better první veřejný skatepark v sousední Zambii.

uniweb weby

Stavba skateparku s komunitním centrem v západozambijském městě Mongu je jedním z českých projektů, které v loni získaly podporu programu Challenge Fund OSN. Hlavním cílem vznikajícího projektu je poskytnout dětem a mladistvým možnost osobního rozvoje a smysluplného využití volného času, která v regionu zoufale chybí. Přitom právě tato generace bude v horizontu 1-2 desetiletí představovat novou tvář afrických zemí a určovat další směr kontinentu.

Projekt vede přímo na místě ředitel organizace Skate World Better a afrikanista Martin Loužecký. Úzce přitom spolupracuje se zakladatelem lokální skateboardingové scény jednadvacetiletým aktivistou Johnnym Kalengou, který k tomuto sportu přímo v Mongu přivedl stovky dětí. Kromě potřebného vybavení jim dosud chybělo vhodné místo na skejtování. Právě Johnny oslovil organizaci Skate World Better s nabídkou spolupráce, a jen díky němu se první skatepark v zemi nestaví v hlavním městě Lusaka, ale v osm hodin cesty vzdáleném Mongu.

„Stále si říkám, jestli se mi to celé nezdá. Usiloval jsem o to tak dlouho a vůbec nemůžu uvěřit, že se to skutečně děje. V našem jazyce Lozi často říkáme “lukaba hande”, abychom si připomněli, že všechno jednou stejně dobře dopadne. Proto jsem se tak rozhodl pojmenovat i náš skatepark,” říká Johnny Kalenga.

Po roce příprav přijel koncem dubna do Zambie mezinárodní tým 25 dobrovolníků, který nyní ve spolupráci s místními řemeslníky skatepark s komunitním centrem staví. Vedle čtveřice Čechů se projektu účastní i členové dánské organizace Wonders Around the World, která v posledních letech realizovala podobné projekty v Bangladéši, Nepálu, Iráku nebo Sýrii. Před dvěma lety se podílela i na prvním úspěšném projektu Skate World Better v Mosambiku. Právě odtud si celý tým v čele s Martinem Loužeckým odvezl cenné zkušenosti. Například to, že v Africe je složité věci domluvit na dálku a obchody se uzavírají až plácnutím rukou. Nebo, že je vhodné dostatečně se obrnit trpělivostí a to nejen při vyjednávání o dodávkách stavebního materiálu.

"V Africe a zvláště tady v Mongu čas plyne tak trochu svým vlastním tempem. Čas je zkrátka relativní,” směje se Loužecký. “Když si domluvíte s někým schůzku na ráno, počítejte, že proběhne spíš až odpoledne. Na náklaďáky s materiálem čekáme někdy i několik dní,” přičemž druhým dechem dodává, že jiné vnímání času neplyne jen z rozdílu kultur, ale má mnohdy pro Čechy mnohem pochopitelnější opodstatnění. "Západní provincie je baštou opozice a centrální vláda celý region včetně hlavního města Mongu dlouhodobě zanedbává, což se projevuje nejen v znatelně chudých poměrech, ale zejména v chybějící infrastruktuře,” říká Loužecký.

Nízkonákladový projekt, jehož rozpočet činí zhruba 1,300.000 Kč má být dokončen na konci května.

Bude sloužit nejen jako sportoviště, ale současně jako platforma pro pořádání různých kulturních aktivit i vzdělávacích workshopů. Celkově tak přispívá jak k tělesnému, tak k duševnímu rozvoji dětí. Skateboarding je přitom jedinečnou disciplínou, která pomáhá k rozvoji obojího. Jednotlivci zde totiž překonávají především sami sebe.

"Skateboarding učí, že pro každý úspěch je potřeba mnohokrát neuspět, což je klíčovou lekcí pro celý život. Skateboarding také přispívá ke komunikativnosti, vzájemnému učení, poznávání a překonávání se bez ohledu na pohlaví, sexuální orientaci, národnost, etnickou příslušnost, náboženství, nebo jazyk,” dodává Loužecký.

Komunitní centrum Lukaba Hande bude přenecháno Johnnymu Kalengovi a jeho organizaci We Skate Mongu, jež se dlouhodobě věnuje práci s dětmi. Tímto projektem by organizace Skate World Better ráda početné skupině mladistvých v Mongu poskytla příjemné a bezpečné zázemí, kde se bude moci rozvíjet. Ve zhruba 180 tisícovém městě totiž veřejná místa občanské vybavenosti prakticky neexistují. Místní skejťáci se do příjezdu mezinárodního týmu museli dělit zhruba o 50 skateboardů. Dobrovolníci pro We Skate Mongu dovezli dalších 120 kusů.

Skate World Better se dlouhodobě zaměřuje na podporu zemí subsaharské Afriky postižených fenoménem "youth bulge”. Jedná se o situaci, kdy je až polovina populace dané země mladší 16ti let. Konkrétně v Zambii tvoří tato věková skupina 45 % z celkové populace čítající téměř 18 milionů obyvatel. Zhruba 12 milionů z nich přitom žije pod hranicí chudoby. Youth bulge zapříčiňuje nerovnoměrné demografické rozdělení společnosti, kdy menšinová (starší) společnost rozhoduje o životě většinové (mladší) společnosti. Státy v tomto regionu přitom dokáží jen s obtížemi zabezpečit základní vzdělání dětí a zcela chybí infrastruktura, která by jim nabídla smysluplné využití volného času. Tyto problémy vychází z historických příčin, pomalu se rozvíjejícího sociálního systému i veřejného zdravotnictví nebo migrace.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy