Osm středoškoláků vyrazí na Tchaj-wan. Rozšíří si znalosti o chytrých budovách, kyberbezpečnosti, úsporách energií nebo elektromobilitě

I letos má možnost získat osm studentů krajských technických škol na Vysočině letenku směr Tchaj-wan.

uniweb weby

Osm studentů krajských technických škol má možnost získat na Vysočině letenku směr Tchaj-wan.

Už 6. prosince se zúčastní znalostní cesty, která má stejně jako v předchozích třech letech, umožnit nejúspěšnějším studentům načerpat zkušenosti v oblasti elektromobility, autonomních vozidel, kyberbezpečnosti, Smart aktivit a ICT systémů pro úspory energií. „Podařilo se nám domluvit návštěvu tchaj-wanských výzkumných center, univerzit, výrobních společností, ale i dopravních podniků, tak aby naši žáci dostali ucelenou představu o trendech v technických oborech,“ říká Václav Jáchim, manager spolupráce Kraje Vysočina s Tchaj-wanem.

První studijní cestu žáci technických oborů energetika, elektrotechnika a informatika absolvovali už před čtyřmi lety

Úspěšně prezentovali vlastní projekty úspor energií a tchajwanská strana projevila opakovaný zájem o sdílení dalších výsledků vysočinských studentů. Výsledkem je tedy opakovaná týdenní studijní cesta, která má dát úspěšným studentům krajských středních škol Vysočiny nejen možnost seznámit se s high-tech technologiemi, ale i s praktickými výsledky projektů realizovaných nadnárodními společnostmi. „Studijní cesty tohoto charakteru fungují nejen jako obecná podpora technických znalostí, ale i jako motivační prvek při rozhodování, který obor úspěšně studovat,“ připomíná Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu s tím, že pro zařazení do takto atraktivních stáží a pracovních cest předpokládá od účastníků určitou úroveň znalosti anglického jazyka, ve kterém účastníci prezentují. Letos poprvé budou vybraní žáci před odjezdem na Tchaj-wan absolvovat ještě dvou denní podzimní kurz zaměřený na autonomní vozidla. Pod dohledem Václava Jirovského z Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství, FD ČVUT v Praze projdou intenzivní teoretickou i praktickou přípravou zohledňující moderní technologické trendy v dopravě. Znalosti následně využijí při znalostní cestě. Tohoto speciálně připraveného školení, které absolvují žáci na Vysočině jako první v České republice bude připraveno pro dvacítku účastníků a s ohledem na jeho velice náročnou přípravu bude zopakováno ještě v dalších dvou letech.

Týdenní studijní cestu finančně podpořily Tchajpejská ekonomická a kulturní kancelář v Praze

Krajská hospodářská komora Kraje Vysočina, společnost Tatung CZ a společnost Inbui. Dále se na nákladech částečně podílí krajské střední školy a Kraj Vysočina. O výsledcích studijní cesty budou účastníci informovat začátkem roku 2019, na kdy je připravován seminář s podrobnostmi o cestě. Přednášejícími budou účastníci podrobně seznámení s výsledky cesty z pohledu zejména studentů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy