Plzeňské firmy Doosan Škoda Power a Škoda JS mohou získat velké zakázky na Dukovany

České firmy, Doosan Škoda Power a Škoda JS, získají velký podíl ze subdodávek na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Dukovany díky výhře jihokorejské KHNP v tendru. Plzeňské firmy zaměří svou spolupráci na dodávky turbín a projektování zařízení.

uniweb weby

Z dostavby dvou nových bloků jaderné elektrárny Dukovany mají české firmy získat až dvě třetiny subdodávkových zakázek. Tento aspekt byl jedním z klíčových argumentů úspěchu jihokorejské společnosti KHNP v tendru. Mezi první zájemce o tyto zakázky se zařadily dvě plzeňské firmy – Doosan Škoda Power a Škoda JS.

Plzeňské firmy, i když obě patří k místnímu gigantu, se specializují na různé oblasti. Doosan Škoda Power se chystá k dodávce dvou turbín pro nové bloky. Podle personálního ředitele Richarda Kabuďa vidí tato zakázka také možnost pro vzdělávání zaměstnanců. 'Současná situace, kdy zájem mladší generace o studium technických oborů klesá, je více než alarmující,' uvedl Kabuď.

Společnost Škoda JS, která již dlouhodobě jednala s KHNP a dalším zájemcem o dostavbu, se zaměří na projektování, dodávky, montáž a spouštění zařízení do provozu. Obchodní ředitel Škoda JS, Petr Altschul, zdůraznil, že tento projekt přinese nejen nová pracovní místa, ale i příležitosti pro mladé odborníky, což je klíčové v kontextu stárnutí stávajících specialistů.

Rektor Západočeské univerzity v Plzni, Miroslav Lávička, varuje před nedostatkem odborníků v jaderné energetice. 'Analýzy naznačují, že do deseti let bude v tomto odvětví chybět zhruba deset tisíc kvalifikovaných pracovníků,' upozornil Lávička. V reakci na tuto situaci univerzita rozšiřuje své studijní programy zaměřené na jadernou energetiku, které aktuálně nabízí fakulta strojní. Od příštího roku se přidá nový program na fakultě elektrotechnické.

Spolupráce školy s KHNP umožní studentům stáže přímo v Koreji, což ještě prohloubí vzdělávací možnosti a přiblíží je reálné praxi. Očekává se, že tento krok zvýší zájem o technické obory mezi mladou generací a pomůže zajistit budoucí odborníky pro jadernou energetiku.

Politici a odborníci na výstavbu jaderných reaktorů se shodují, že výherce tendru byl zvolen správně a věří, že tento projekt bude úspěšně dokončen. Celkově tento projekt představuje významnou příležitost jak pro české firmy, tak pro domácí výzkumné a vzdělávací instituce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy