Poslanci schválili prodloužení lhůty na doložení odbornosti realitních podnikatelů až do konce roku

Dne 23. 4. 2021 zákonodárci podpořili iniciativu skupiny poslanců zastoupené poslancem Vojtěchem Munzarem na prodloužení lhůty k doložení kvalifikace realitních podnikatelů až do 31. prosince 2021.

uniweb weby

Na finální podobě návrhu, který nyní míří do Senátu, se podílelo také Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Představa pouhého posunu lhůty bez jakéhokoli závazku podnikatele byla nedostačující. Ten, kdo bude chtít využít tolerančního období, musí o něj sám požádat, a to se všemi náležitostmi, a následně bez jakýchkoli dalších výjimek odbornost také sám ve lhůtě prokázat,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

Úprava vychází vstříc těm, kteří již dříve v realitách pracovali, ale nestihli složit odborné zkoušky do zákonné lhůty 3. března tohoto roku. Umožní jim připravit se na ně v klidu, aniž by museli své podnikání přerušit. Shodnou lhůtu na doložení odbornosti návrh zavádí také pro zcela nově začínající makléře. I ti budou moci podnikat až do konce roku bez doložení kvalifikace, ovšem jedině pod odborným dohledem zavedené realitní kanceláře. Během tolerančního období se jim navíc zakazuje nakládání s penězi klientů. MMR mohlo finální podobu návrhu díky spolupráci s poslanci ještě upřesnit, a proto návrh obsahuje podmínku aktivní odpovědnosti samotného podnikatele.

MMR na základě zákona z loňského roku provádí evidenci povinného pojištění realitních zprostředkovatelů. Aktuálně eviduje více než deset tisíc podnikatelů a firem, které se v oblasti realitního zprostředkování pohybují. Řada z nich vykonává tuto činnost jako doplňkový přivýdělek, ale fungují zde také již 30 let zavedené velké regionální či rodinné firmy. Mimo povinné pojištění musí nově doložit právě také odbornost a zákon navíc přesněji popisuje jejich provizi, chrání ještě více peníze klientů nebo ukládá povinnost předání informace o stavu nemovitosti před prodejem. Navíc byla profese makléře zařazena do oborů, kde se kontroluje původ peněz a podezřelé transakce, a kde sám makléř či majitel kanceláře musí být trestně bezúhonný ve větším rozsahu, než podnikatel v jiném oboru. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy