Třetí dítě nalezeno v třeboňském babyboxu

V třebíčském babyboxu byl 12. listopadu nalezen novorozeneček s pupečníkem zavázaným tkaničkou od boty. Chlapeček, pojmenovaný Pavel, je třetím dítětem nalezeným v babyboxu třebíčské nemocnice a druhým letošním.

uniweb weby

Zdravotníci zde našli novorozence, chlapce se stále neodstřiženým pupečníkem zavázaným tkaničkou od boty. Tato událost přitáhla značnou pozornost jak veřejnosti, tak odborníků v oblasti péče o děti a lidských práv.

Chlapeček dostal jméno Pavel, na počest jednoho z dárců babyboxu, Pavla Fric. Je to třetí dítě nalezené v babyboxu třebíčské nemocnice a druhé letošní. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo celkem 262 dětí. Rozdělení podle pohlaví dětí je 143 dívek a 119 chlapců.

Tradičně nalezenému chlapci přináleží zlatý novorozenecký dukát, který poskytla Česká mincovna.

Babyboxy slouží jako bezpečné útočiště pro děti, jejichž rodiče se rozhodnou je z různých důvodů vzdát. Tyto schránky jsou navrženy tak, aby umožnily anonymitu rodičům při odkládání dětí. Jakmile je dítě do babyboxu vloženo, zahájí se proces vyhřívání, ventilace a alarmu pro zdravotní personál.

Navzdory svému hlavnímu účelu – ochraně zdraví a životů dětí – se babyboxy setkávají i s kritikou. Někteří lidé tvrdí, že tyto schránky porušují Úmluvu o právech dítěte, například právo na jméno, totožnost, státní příslušnost či právo znát své rodiče.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy