Útočník použil při napadení meč

TŘEBÍČSKO: Mladík byl obviněn ze tří provinění

uniweb weby

Závažný a velmi neobvyklý případ vyšetřují třebíčští kriminalisté. Napadený muž utrpěl zranění po úderu do hlavy, a to mečem. Předtím ohrožoval útočník svoje okolí ještě s nožem v ruce. Navíc se jedná o mladíka, kterému ještě nebylo ani osmnáct let. Mladistvý byl obviněn ze spáchání tří provinění.  Ke spáchání činu došlo v obci na Třebíčsku v létě. Na pozemku u domu se ve večerních hodinách konala oslava. Hlučnější zábava jejích účastníků se nelíbila sousedům a následně došlo ke konfliktu účastníků oslavy se sousedy. Spor vyústil až ve vzájemné napadání. Do konfliktu se zapojil také mladík, který postupně napadl padesátiletého a následně ještě dvaadvacetiletého muže. Použil nůž a meč, kterými ostatní nejen ohrožoval, ale mladšího z napadených mužů zranil. Agresivního mladíka se podařilo za přispění ostatních odzbrojit a zpacifikovat. 
Na místo vyjely po přijetí oznámení policejní hlídky a vzhledem ke zranění směřovala do obce také zdravotnická záchranná služba. Policisté po příjezdu učinili opatření, aby již nemohlo docházet k dalšímu fyzickému útoku. Napadený muž měl zranění hlavy a zdravotníci ho odvezli do třebíčské nemocnice. Do zdravotnického zařízení byl převezen také podezřelý mladík. 
Policisté zajistili meč dlouhý více než metr a dále nůž, které útočník při činu použil. U podezřelého mladíka provedenou dechovou zkouškou požití alkoholu nezjistili. Zraněný napadený muž měl přes jedno promile alkoholu. Prověřování závažného případu převzali třebíčští kriminalisté. Provedli důkladné šetření, výslechy osob, vyžádali si lékařské zprávy, znalecký posudek a shromáždili důkazy, na jejichž základě poté zahájili trestní stíhání mladíka. „Mladistvý je obviněn ze spáchání provinění pokusu těžkého ublížení na zdraví a dalších dvou provinění, a to porušování domovní svobody a výtržnictví,“ řekla mjr. Mgr. Miluše Vostalová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality. Mladík v minulosti nebyl soudně trestán.  Mladistvý je obviněn z toho, že nejprve napadl padesátiletého muže, kterého udeřil pěstí a dále vytáhl nůž, se kterým manipuloval, aniž by někoho zranil. Nůž mu nakonec vypadl, na což reagoval tím, že odběhl do svého bydliště a přinesl si zpět meč. Mečem poté napadl dvaadvacetiletého muže. Opakovaně se ho snažil udeřit do oblasti hlavy, čemuž se napadený bránil. Rány se mu dařilo vykrýt, přesto utržil i úder do hlavy. 
Napadený muž utrpěl tržnou ránu, zhmožděniny a další drobnější zranění. Léčení si vyžádalo přibližně dva týdny. Napadenému muži ale hrozilo zranění daleko vážnější. Vzhledem k tomu, že mladík směřoval rány na oblast hlavy, mohl způsobit těžké zranění a nedošlo k němu jen díky náhodě a okolnostem nezávislých na jeho vůli. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Zabývají se také jednáním ostatních účastníků konfliktu.  Za násilnou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na deset let, v případě osoby mladistvé je trestní sazba poloviční. por. Bc. Jana Kroutilová, Komisař
1. prosince 2022



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.12.2022 09:39



0 +
 

Hlavní zprávy