Kuchařky z Velkého Beranova se do finále soutěže o Nejlepší školní oběd dostaly už potřetí. Pořadatelé se snaží poukázat na nové trendy v dětském stravování a také na to, že zažité mýty o školních jídelnách už nejsou pravidivé.
Každý tým ve finále musí připravit tříchodové obědové menu, jehož cena nesmí překročit čtyřiatřicet korun, tento limit stanovuje vyhláška. Navíc by měl celý oběd být běžnou součástí jídelníčku dané školy. „Hlavním pravidlem letošního ročníku je nutriční vyváženost všech chodů. Na to dohlížejí výživoví terapeuti a zdravotníci," informovala vedoucí velkoberanovské školní jídelny Jarmila Kalivodová.
V přechozích ročnících pravidla přikazovala uvařit například bezmase jídlo, letos ale kuchařky mají volnou ruku a mohou si zvolit jakýkoliv pokrm. Budou vařit jarní řeřichovou polévku, bramborovou kaši s brokolicí a plněnou krůtí roládou. Jako dezert připraví quinoovoý pudink s jahodami. V minulých letech dvakrát obsadily druhé místo.
Žáci v beranovské škole obědvají i méně tradiční jídla. „Vaříme z bulguru, kuskusu nebo tofu. Děti mají velmi rády druh těstovinové rýže tarhoňu se zeleninou a kuřecím masem," nastínila jídelníček Jarmila Kalivodová. Podle ní vaří i klasické české pokrmy, ale ne tak často. „Knedlíky mají školáci maximálně dvakrát za měsíc," uzavřela Jarmila Kalivodová.
Poznámka redakce: pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.