V Pohledu na Havlíčkobrodsku zbourali historický dům, překážel v křižovatce

Historický dům v Pohledu na Havlíčkobrodsku, starý více než 300 let, byl zbořen kvůli modernizaci křižovatky. Překážel dopravnímu provozu a ztěžoval bezpečnost na hlavní silnici. Demolice začala úterý a dokončení úprav se očekává v červenci, kdy bude slavnostní otevření.

uniweb weby

Jeden z nejstarších domů ve městě Pohled na Havlíčkobrodsku, který zde stál více než tři sta let, se nedávno dočkal svého konce. Poslední desítky let dům komplikoval průjezd místní křižovatkou, a proto se město rozhodlo pro jeho demolici.

Ještě na začátku tohoto týdne se konalo setkání místních pamětníků, kteří se přišli s domem rozloučit. Ti, kteří zde prožili kus svého života, vnímali tento okamžik s nostalgií a smutkem.

Dům svou přítomností zasahoval do křižovatky na hlavní silnici první třídy, čímž ztěžoval přehlednost a bezpečnost na této důležité dopravní tepně. Řidiči měli vždy problém s výhledem, což vedlo k častým nebezpečným situacím.

Demolice začala v úterý, kdy stavební stroje zahájily své práce na postupném bourání historické stavby. Přestože byl dům součástí místního kulturního dědictví, město se rozhodlo upřednostnit bezpečnost a plynulost dopravy.

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale prioritou je pro nás zajistit bezpečné cestování pro všechny řidiče,“ uvedl starosta Pohledu. „Věříme, že nová podoba křižovatky bude znamenat výrazné zlepšení dopravní situace.“

Rekonstrukční práce by měly skončit v červenci, kdy místní úředníci plánují slavnostní otevření. První řidiči tak projdou upravenou křižovatkou již v srpnu. Očekává se, že zlepšení přinese nejen bezpečnější průjezd, ale i rychlejší dopravní tok.

Na památku historického domu plánuje město umístit informační tabuli s fotografiemi a historickými fakty, aby se na něj nezapomnělo. Devastace tohoto domu je pro mnoho obyvatel emocemi naplněný okamžik, avšak přináší i naději na lepší a bezpečnější budoucnost pro všechny cestující projíždějící touto oblastí.

Celkem osm fotografií dokumentujících tuto proměnu bude k dispozici na městském webu, aby si všichni mohli připomenout, jak tento historický moment vypadá.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy