Václav Klíma z Vysočiny zazářil na Stihl Timbersports v Miláně

Stihl Timbersports je mezinárodní soutěž v dřevařských disciplínách nabízející akční podívanou. V Miláně se utkalo 16 sportovců, včetně českého reprezentanta Václava Klímy, který skvělou technikou a rychlostí postoupil až do finále. Klíma zdůrazňuje, že kromě síly je klíčová přesnost, technika a mentální stabilita.

uniweb weby

Stihl Timbersports je mezinárodní soutěž, která těší diváky od roku 1985. Tento atraktivní sportovní podnik se zaměřuje na dřevařské disciplíny, kde účastníci používají sekeru nebo pilu k rozřezávání a přisekávání dřevěných bloků. Soutěžící tradičně měří síly v šesti disciplínách, které vyžadují nejen fyzickou zdatnost, ale i preciznost a strategii.

Tento víkend se v Miláně střetlo 16 sportovců, kteří v sérii vyřazovacích soubojů museli absolvovat čtyři disciplíny v rychlém sledu bez odpočinku. Přestože soutěží tradičně dominují sportovci z USA, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie, český reprezentant poprvé postoupil až do finále.

Velkou radost nejen sobě, ale i českým fanouškům přinesl Václav Klíma, který vybojoval v Itálii stříbrnou medaili a dokázal projít všechny disciplíny bezchybnou technikou a rychlostí. „Jsem opravdu nadšený. Bojoval jsem o vítězství a měl trošku štěstí. Všechny disciplíny jsem prošel čistě, takže doufám, že jsem si to zasloužil,“ okomentoval svůj úspěch.

Podle Klímy je klíčem k úspěchu v tomto sportu nejen fyzická síla, ale i trpělivost a psychická odolnost. „Je to o skloubení mnoha věcí dohromady. Musíte se učit pracovat se sekerou i pilou, nabrat sílu a umět ji správně použít. Přesnost, technika a mentální stabilita hrají také velmi důležitou roli,“ vysvětluje Klíma.

Své zkušenosti sbírá nejen doma, ale také v zahraničí. „Každý rok se snažím absolvovat minimálně jednu cestu do zahraničí, abych se mohl učit od nejzkušenějších,“ říká sportovec, který se dřevařskému sportu věnuje už od svých 17 let.

Václav Klíma měl kariéru v basketbalu, ale nakonec se rozhodl následovat cestu svého otce Leoše Klímy, který je dlouhodobě na vrcholu české dřevařské scény. Leoš Klíma se také věnuje pořádání závodů, kempů a trénování české reprezentační štafety. Spolu pracují jako arboristé.

Historie sportovního dřevorubectví sahá až do 19. století, konkrétně do roku 1890, kdy byla založena australská asociace sportovních dřevorubců. První světový šampionát proběhl rok poté v Latrobe v Tasmánii a od té doby se tento sport těší rostoucí popularitě po celém světě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy