Vítězství v soutěži Kuchař Vysočiny Junior 2017 si vyvařili jihlavští

Iveta Vokurková a Jan Koudela z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se pyšní titulem Kuchař Vysočiny Junior 2017. Zvítězili v konkurenci dalších devíti dvoučlenných týmů druhého ročníku gastronomické soutěže, kterou pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

uniweb weby

Vítězný tým z jihlavské střední školy připravil kuličky kozího sýra na červené řepě a salátu z celeru jako předkrm a hlavním chodem bylo filátko ze pstruha s holandskou omáčkou na restované zelenině s bramborovo-citronovým pyré. „Paradoxní na tom všem je, že jsme se oba vyučili v jiném oboru, já kadeřnicí a Honza elektrikářem, až potom jsme si našli cestu k vaření,“ přiznává Iveta Vokurková, která začala vařit už v pěti letech a k překvapení rodičů už tehdy zvládla za dvě hodiny celé menu. „ Baví mě hlavně to vaření, ale i práce na pozici číšníka, práce s lidmi,“ doplňuje Honza Koudela, který se stejně jako Iveta plánuje „kuchařinou“ živit.

Stříbrnou medaili získala dvojice mladých mužů Jakub Dejmek a Ondřej Šibůrek z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč a bronz patří domácímu týmu – Lukášovi Kocmanovi a Ondřeji Prchalovi z domácí Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Speciální cenu za nejpovedenější předkrm si převzali zástupci partnerské školy ze Slovenska – Klaudie Reizingerová a Adam Paulis ze SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra, kteří připravili roládu plněnou kozím sýrem a zeleninou s pěnou z kozího sýra a glazovanou švestkou.

Deset soutěžních týmů mělo za úkol připravit předkrm s povinnou ingrediencí v podobě kozího sýru a hlavní chod se pstruhem duhovým. Vše musely stihnout do 1,5 hodiny a následně své výtvory prezentovat před porotou. „Hodnotili jsme vzhled pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci, chuť a vůni,“ informoval předseda poroty Lukáš Ende, komisař z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který spolupracoval s vyhlášeným šéfkuchařem, juniorským i seniorským Kuchařem roku a majitelem profesionální restaurace v Jihlavě Pavlem Marešem a krajskou radní Janou Fialovou. Druhá porota složená z pedagožek gastrooborů krajských středních škol se pak zaměřovala na práci v kuchyni, hodnotila technickou zručnost nebo třeba dodržování hygienických pravidel. 

Do budoucna by se jedinečná kuchařská soutěž z Vysočiny mohla stát nominačním kolem do celorepublikového finále soutěže mladých talentů Gastro Junior Brno.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy