Vysočina hlásí nárůst cyklodopravy díky novým sčítačům

Kraj Vysočina monitoruje cyklodopravu pomocí 12 sčítačů, které zaznamenávají využití cyklostezek pro městskou mobilitu i turistiku. Data ukazují nárůst uživatelů, což potvrzuje efektivitu investic do infrastruktury.

uniweb weby

Kraj Vysočina pravidelně sleduje provoz na regionálních cyklostezkách pomocí 12 sčítačů, které nepřetržitě zaznamenávají počet uživatelů. Tato data poskytují relevantní zpětnou vazbu o využívání cyklistické infrastruktury a hodnotí efektivitu investic obcí, které kraj podporuje prostřednictvím programu Fondu Vysočiny „Cyklodoprava a cykloturistika“.

Sčítače jsou strategicky umístěny v různých lokalitách, což umožňuje sledovat, jak jsou cyklostezky využívány jak pro každodenní městskou mobilitu, tak pro rekreační účely. Některé trasy přitahují především cykloturisty, což naznačuje význam infrastruktury i v oblasti cestovního ruchu. „Sčítač na Piláku ve Žďáru nad Sázavou od svého nedávného spuštění v červenci 2016 zaznamenal více než 1 360 000 uživatelů, z nichž 70 % jsou cyklisté,“ uvedl Roman Fabeš, náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Nejfrekventovanější místo měření, cyklotrasa č. 19 v Havlíčkově Brodě, ukazuje typicky městské trend. Ročně zde projede a projde přibližně 340 000 lidí. Data také potvrzují, že cyklistika ve městech probíhá i mimo hlavní 'cyklosezonu'. Od dubna do října průměrně projede po této trase téměř 13 400 cyklistů měsíčně, zatímco v zimních měsících je to stále více než 3 600 měsíčně. Aktuální data jsou k dispozici do konce června 2024.

Když porovnáme první pololetí 2023 a 2024 pro tři rekreačně turisticky zaměřené cyklostezky (do Luk nad Jihlavou, Přibyslav-Sázava a u Pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou), zaznamenáme zde kumulativní nárůst o téměř 10 %. Teplé jaro je jedním z důvodů, ale trendy naznačují postupné zvyšování využití těchto tras. Na druhou stranu známá cyklostezka do Luk nad Jihlavou zaznamenala mírný pokles od roku 2020, což může být důsledkem rozptylu uživatelů na nové bezpečné cyklostezky v různých městech.

„Program Cyklodoprava a cykloturistika umožňuje obcím spolufinancovat nejen samotné investice, ale i kompletní projektovou přípravu nových cyklostezek. Letos byly obcím poskytnuty podpory ve výši 22 miliónů korun a na rok 2025 plánujeme další navýšení, abychom vyhověli dlouhodobé poptávce,“ potvrdil Roman Fabeš.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy