Vysočina hostí již po deváté nejprestižnější sérii horských kol

Tento víkendový program nabídne short track pro U23, maraton pro obě pohlaví, a další cross country závody. Organizátor, Petr Vaněk, předpovídá návštěvnost kolem 10 tisíc diváků a očekává účast top závodníků, včetně Ondřeje Cinka a Jitky Čábelické.

uniweb weby

Nejprestižnější série horských kol vzbuzuje očekávání – v naší Vysočinské Aréně hostí událost již devátým rokem. Organizátoři jsou zkušení, událost se koná od roku 2011 a celkově byla již desetkrát vyhlášena jako nejlepší cross-country závod sezóny – takový titul přisuzují nejen jezdci, ale i týmy, sponzoři, novináři a sportovní úředníci.

SP horských kol se koná o víkendu, 24.–26. května, a jeho program je nabitý – absolventi se mohou těšit na short track pro ženy a muže U23, cross country závody pro juniory a U23 a dokonce i maraton pro obě pohlaví. To vše, spolu se soutěžemi pro veřejnost a rozsáhlým doprovodným programem, věříme, přiláká tisíce návštěvníků.

Co se týče organizace, Petr Vaněk, předseda organizátorského výboru, udělal vše pro to, aby byla kvalita závodů co nejvyšší: „Snažíme se dělat závody nejlépe, jak umíme.“ Fanoušci mají očividně zájem – počet prodaných vstupenek se během předprodeje zaznamenal v tisících. „Na neděli míříme k návštěvnosti někde kolem deseti tisíc diváků,“ nastiňuje šéf organizačního týmu.

Velký důraz je kladen na různorodost – diváci mohou očekávat pět různých závodů, což nepochybně přidá na atraktivitě celé události. Vaněk dodává: „Myslím si, že horská cyklistika potřebuje, aby soutěžní program nebyl jen o jednom závodě kategorie Elite mužů a žen.“

Ohledně účasti jsou velká očekávání – ve Vysočina Aréně by měla startovat špička závodníků, a to nejen z Evropy. Ondřej Cink a Jitka Čábelická budou mezi těmi, kteří budou bojovat o první místa. Kromě nich bude velmi zajímavé sledovat i kategorii do 23 let, kde Vaněk očekává, že české závodnice – Adéla Holubová, Simona Spěně a Patricie Srnská – budou bojovat o první desítku.

Nejdůležitější je ale, že fanoušci se mohou zapojit sami – v sobotu je na programu tradiční maraton. Vaněk vysvětluje: „Myslím, že je na místě udělat z tohoto víkendu cyklistický festival. S maratonem jsme na Vysočině začínali a veřejný závod pro amatérské hobby cyklisty se snažíme zachovávat. V návaznosti na to, že se zde jede i Světový pohár v maratonu, se mohou projet na stejné trati jako profíci.“


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024