Vysočina rozšiřuje česko-estonskou spolupráci

Kraj Vysočina posiluje spolupráci s Estonskem v oblastech školství, sportu a informačních technologií. Spolupráce zahrnuje vysokoškolské partnerství mezi VŠPJ a TalTech, návštěvy středních škol a sportovních center.

uniweb weby

V poslední době byla intenzita spolupráce mezi Krajem Vysočina a Estonskem významně posílena, zejména v oblastech školství a sportu. Již v minulosti byla koordinována bilaterální spolupráce mezi základními a středními školami z kraje Vysočina s estonskými protějšky, avšak nově dochází k rozšíření partnerství i do oblasti vysokého školství.

Kraj Vysočina navázal úzkou spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava (VŠPJ) a estonskou univerzitou TalTech, které poskytují velmi podobné studijní portfolio. Toto partnerství bylo potvrzeno krajským radním pro školství Janem Břížďalem, který uvedl, že stávající spolupráce mezi školami v obou zemích je pevným základem pro další rozšíření oboustranných aktivit.

Kromě školství a vzdělávání byla pracovní cesta zaměřena i na oblast informačních technologií. Odborníci z krajského odboru informatiky se potkali se svými partnery z agentury Tehik, která se zabývá digitalizací zdravotnictví. Cílem návštěvy bylo otestovat fungování přeshraničního eReceptu a seznámit se s projektem inovativního vzdělávacího institutu pro IT experty Kood/Johvi ve městě Johvi.

Zástupci tří středních škol z kraje Vysočina, Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem, Gymnázia V. Makovského Nové Město na Moravě a Gymnázia Třebíč, navštívili svoje estonské partnery v Tallinnu, Johvi, Narvě a Otepää. Navštívili také zástupce municipalit v Johvi a Otepää. Během nedávného Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě se podařilo navázat kontakty se sportovními centry zimních sportů v Estonsku, zejména biatlonu a běžeckého lyžování v Otepää a okolí. Radní pro školství Jan Břížďala dodal, že město Otepää bude pořádat Mistrovství světa v biatlonu v roce 2027.

Házenkářský klub Polva Serviti, momentálně nejlepší v Pobaltí, zahájil spolupráci s TJ Sokol Nové Veselí, s nímž už na letošní rok připravuje letní kemp pro dorostence a juniory. Sportovní klub Univerzity v Tartu projevil zájem o sdílení zkušeností trenérů lehké atletiky. „Součástí delegace do Estonska byl také předseda atletického oddílu při TJ Spartak Třebíč Josef Vomela. Do navazující spolupráce s univerzitním sportovním centrem v Tartu jsme připraveni zapojit trenéry atletiky přes celý krajský atletický svaz,“ upřesnil radní Jan Břížďala.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024