Vysočina rozšiřuje česko-estonskou spolupráci

Kraj Vysočina posiluje spolupráci s Estonskem v oblastech školství, sportu a informačních technologií. Spolupráce zahrnuje vysokoškolské partnerství mezi VŠPJ a TalTech, návštěvy středních škol a sportovních center.

uniweb weby

V poslední době byla intenzita spolupráce mezi Krajem Vysočina a Estonskem významně posílena, zejména v oblastech školství a sportu. Již v minulosti byla koordinována bilaterální spolupráce mezi základními a středními školami z kraje Vysočina s estonskými protějšky, avšak nově dochází k rozšíření partnerství i do oblasti vysokého školství.

Kraj Vysočina navázal úzkou spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava (VŠPJ) a estonskou univerzitou TalTech, které poskytují velmi podobné studijní portfolio. Toto partnerství bylo potvrzeno krajským radním pro školství Janem Břížďalem, který uvedl, že stávající spolupráce mezi školami v obou zemích je pevným základem pro další rozšíření oboustranných aktivit.

Kromě školství a vzdělávání byla pracovní cesta zaměřena i na oblast informačních technologií. Odborníci z krajského odboru informatiky se potkali se svými partnery z agentury Tehik, která se zabývá digitalizací zdravotnictví. Cílem návštěvy bylo otestovat fungování přeshraničního eReceptu a seznámit se s projektem inovativního vzdělávacího institutu pro IT experty Kood/Johvi ve městě Johvi.

Zástupci tří středních škol z kraje Vysočina, Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem, Gymnázia V. Makovského Nové Město na Moravě a Gymnázia Třebíč, navštívili svoje estonské partnery v Tallinnu, Johvi, Narvě a Otepää. Navštívili také zástupce municipalit v Johvi a Otepää. Během nedávného Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě se podařilo navázat kontakty se sportovními centry zimních sportů v Estonsku, zejména biatlonu a běžeckého lyžování v Otepää a okolí. Radní pro školství Jan Břížďala dodal, že město Otepää bude pořádat Mistrovství světa v biatlonu v roce 2027.

Házenkářský klub Polva Serviti, momentálně nejlepší v Pobaltí, zahájil spolupráci s TJ Sokol Nové Veselí, s nímž už na letošní rok připravuje letní kemp pro dorostence a juniory. Sportovní klub Univerzity v Tartu projevil zájem o sdílení zkušeností trenérů lehké atletiky. „Součástí delegace do Estonska byl také předseda atletického oddílu při TJ Spartak Třebíč Josef Vomela. Do navazující spolupráce s univerzitním sportovním centrem v Tartu jsme připraveni zapojit trenéry atletiky přes celý krajský atletický svaz,“ upřesnil radní Jan Břížďala.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy