Vysočina si připomíná stoleté příběhy regionu

Rok 2018 je na Vysočině ve znamení stoletého výročí založení ČSR

uniweb weby

Rok 2018 je na Vysočině ve znamení stoletého výročí založení ČSR. 

Už tuto neděli 28. října si budeme významné výročí počátku česká státnosti připomínat. To je také důvodem, proč se řada měst, obcí i nejrůznějších organizací rozhodla uspořádat oslavy, akce a zajímavá setkání. Jejich přehled najdete na speciálním webu Vysočina Tourism www.vysocina100let.cz, kde na vás čekají i (ne)obyčejné příběhy, životní osudy významných osobností, architektonické poklady období od počátku 20. století.

„Prostřednictvím speciálního webu, tištěné brožury Sto let příběhů, lidských osudů, architektury i sportu a kultury na Vysočině si chceme připomenout významný mezník, který je spojený s počátky naší republiky. S nimi souvisí desítky až stovky událostí a neobyčejných příběhů, které se odehrály na dnešním území Vysočiny a do dnes je řada míst stále připomíná. Proto bychom se měli zastavit a podívat se na naše okolí trochu jinýma, možná zvídavýma, očima," vysvětluje ředitel Vysočina Tourism Tomáš Čihák.

Tematický web www.vysocina100let.cz například připomíná, že vůbec prvního vojáka Švejka, a to ještě za účasti samotného Jaroslava Haška, si v divadle v tehdejším Německém Brodě zahrál jeho rodák a filmová hvězda první republiky Karel Noll. Dnes ho v Brodě připomíná kavárna Noll. Web dokumentuje i návštěvy prezidenta Masaryka ve městech na dnešním území Vysočiny, jako například ve Žďáře, v Telči nebo v Třebíči. Nechybí významné značky a tehdejší továrny, vzpomíná slavnou ALPU, limonádu ZON, celosvětově známou síťovku Vavřína Krčila, architektonické skvosty minulého století, ale třeba i počátky výroby knoflíků v Žirovnici nebo výroby kartáčů v Pelhřimově. „Prostřednictvím originálních památníků vzpomínáme na padlé v I. světové válce a historické fotografie nám přibližují, jak se hrál hokej v Německém Brodě nebo jak se lyžovalo v Novém Městě na Moravě v první třetině minulého století," doplnila Monika Brothánková z Vysočina Tourism.

Akce ke 100letému výročí založení ČSR 

Publikaci Sto let příběhů, lidských osudů, architektury i sportu a kultury na Vysočině



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy