Vysočinu uklízeli i uživatelé a pracovníci žďárské Charity

Během měsíce dubna vyrazilo do ulic několik desítek pracovníků a uživatelů Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Stalo se tak v jejich volném čase či při výkonu přímé práce s uživateli služby.

uniweb weby

Ve Žďáře nad Sázavou jako první vyrazili v pondělí 10. dubna k Pilské nádrži pracovníci Správy Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Počasí úklidu zrovna přálo a pro pracovníky, kteří tráví pracovní dny v kancelářích, to byla velmi příjemná změna.

V ten den vyrazili sbírat odpadky ve Žďáře i uživatelé a pracovníci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Ponorka se svými „mladšáky“, tj. uživateli prvního stupně základních škol. Ti starší uklízeli pak o dva týdny později. Na starost si vzali větší žďárské ulice jako Brněnskou, Jihlavskou, Smetanovu a Chelčického. Jedna z klientek Ponorky pak prohlásila: „Teď už odpadky budu vždycky házet do koše a ne někam vedle.“

V Bystřici nad Pernštejnem vyšli společně uklízet i uživatelé a pracovníci denního stacionáře Rosa, kteří se vybavili ochrannými pomůckami a pytli na odpad v pondělí 10. dubna společně se třídou paní učitelky Solařové ze Základní školy Nádražní. V tento den se společně podařilo uklidit okolí potoka, který vede od stacionáře po zimní stadion.

„Dopoledne strávená úklidem jsou pro uživatele zajímavá zkušenost, kdy dělají něco pro druhé a zároveň i jim je lépe v čistém prostředí, kudy chodí denně nakupovat a na procházky,“ vysvětlila pracovnice denního stacionáře Michaela Jamborová

V úklidu v Bystřici pokračovali i pracovníci Nadosahu - nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. Počasí jim bohužel příliš nepřálo, přesto nasbírali tři pytle odpadu.

Ve Velkém Meziříčí se 11. dubna zapojil i denní stacionář Nesa. Vysočinu čistili klienti i pracovníci na Kunšovci. Jeden z uživatelů se po akci vyjádřil: „To je hrozný, jaký binec ty lidi dokážou udělat.“ Pracovníky nejvíce překvapily odpadky, které lidé vyhodí přímo v okamžiku, kdy doslouží.

„Jsme rádi, že jsme se mohli do kampaně Čistá Vysočina zapojit. Naším hlavním posláním je pomáhat lidem, kteří naši pomoc potřebují, nicméně odlehčit přírodě, zbavit ji odpadků a udělat ji tak krásnější je pro nás obyvatele Vysočiny také důležité,“ sděluje Ing. Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity, které se kampaně rovněž ve svém volném čase zúčastnila.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy