Vývoj kriminality na Žďársku

ŽĎÁRSKO: Kriminalita v prvním pololetí značně klesla.

uniweb weby



V prvním pololetí letošního roku došlo na Žďársku celkem k 477 trestným činům a z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 227 skutků. Celková objasněnost za uvedené období tedy dosáhla hranice 47,6 %. Dodatečně policisté objasnili dalších 78 případů z let předchozích. Ve stejném období v roce 2023 došlo k celkem 577 trestným činů, z nichž policisté objasnili 319, a objasněnost činila 55,3 %.

Násilná trestná činnost

Na Žďársku došlo v prvním pololetí letošního roku k 44 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté do konce prvního pololetí objasnili 22 případů. Celková objasněnost násilné trestné činnosti tedy za toto období činila 50 %. Ve stejném období roku 2023 došlo k 54 trestným činům, z tohoto počtu kriminalisté objasnili 39 trestných činů, tedy 72,2 %.

Nejčastějším násilným trestným činem, který byl v prvním pololetí v roce 2024 na území Žďárska evidován, bylo úmyslné ublížení na zdraví. Policisté zaevidovali celkem 17 případů, z nichž 13 do konce pololetí objasnili. V roce 2023 se v prvním pololetí jednalo o 21 těchto trestných činů, z toho deset případů policisté objasnili.

Druhou příčku v této kategorii zaujímá trestný čin nebezpečné vyhrožování. Policisté v první polovině tohoto roku zaevidovali sedm případů, přičemž do konce pololetí ukončili prověřování u třech trestných činů. V roce předchozím došlo ve stejném období k deseti případům tohoto jednání.

Mravnostní trestná činnost

V prvním pololetí roku 2024 prověřovali kriminalisté osm mravnostních trestných činů, z nichž v tomto období tři případy objasnili. V loňském roce se za stejné období jednalo o 11 trestných činů, z toho do konce pololetí pět objasněných.

Majetková trestná činnost

Za první pololetí roku 2024 policisté na Žďársku zadokumentovali 202 majetkových trestných činů. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 56 případů. Objasněnost majetkové trestné činnosti za uvedené období činila 27,7 %. V prvním pololetí loňského roku došlo k 218 majetkovým trestným činům, z nichž policisté 59 případů objasnili, tedy 27,1 %.

V letošním roce se v 48 případech jednalo o krádeže prosté, v 46 případech o krádeže vloupáním a 108 trestných činů jsou zbývající majetkové trestné činy.

Krádeže vloupáním

Od začátku roku policisté prověřovali 46 případů, z nichž 19 do konce pololetí objasnili, tedy 41,3 %. V loňském roce se jednalo o 38 trestných činů, z toho 12 objasněných, což je 31,6 %.

Největší zastoupení má u tohoto trestného činu krádež vloupáním do rodinných domů. Policisté v prvním pololetí letošního roku zaevidovali 12 případů, ze kterých se jim sedm trestných činů podařilo objasnit do konce pololetí. Za stejné období roku 2023 policisté zadokumentovali tři případy. Druhou příčku v této kategorii zastupuje trestný čin krádež vloupáním do víkendových chat. Kdy policisté v prvním pololetí zaevidovali 11 případů v dané oblasti.

Krádeže prosté

Policisté od začátku letošního roku zadokumentovali 48 případů, z nichž objasnili 23, tedy 47,9 %. V loňském roce se jednalo o 52 trestných činů, z toho 32 objasněných.

Nejčastějším trestným činem v této kategorii jsou krádeže v obchodech, kdy policisté v prvním pololetí letošního roku zaevidovali celkem 14 případů, přičemž do konce uvedeného období 12 objasnili. Ve stejném období roku 2023 se jednalo o 24 trestných činů.

Dalšími nejčastějšími trestnými činy, v této kategorii s počtem deseti zaevidovaných případů, je trestný čin krádeže prosté ostatní. Po sedmi zaevidovaných případech evidujeme u trestného činu krádeže v motorových vozidlech.

Hospodářská trestná činnost

V prvním pololetí roku 2024 došlo na Žďársku k 42 hospodářským trestným činům, z nichž policisté 18 objasnili. Objasněnost činila 42,9 %. Oproti loňskému roku jsme v této kategorii zaznamenali nárůst o deset případů. Ve stejném období v roce 2023 tedy došlo k 32 případům, z toho bylo 12 objasněno, tedy 37,5 %.

Nejčastějšími trestnými činy v této oblasti jsou trestné činy padělání a pozměnění veřejné listiny, podvod, legalizace výnosů z trestné činnosti a úvěrový podvod. Od začátku roku do konce prvního pololetí policisté zaevidovali po šesti případech od každého trestného činu, přičemž do konce pololetí se podařilo 12 evidovaných skutků ukončit, a to šest případů padělání a pozměnění veřejné listiny, jeden případ podvodu, dva případy legalizace výnosů a tři případy úvěrových podvodů. V předchozím roce jsme nejvíce trestných činů v této kategorie zaevidovali u trestného činu zkrácení daně.

Ostatní trestná činnost

V kategorii ostatní kriminality došlo v prvním pololetí letošního roku k 96 trestným činům, z nichž 69 případů policisté do konce pololetí objasnili. Objasněnost tedy činila 71,9 %. Ve stejném období roku 2023 policisté na Žďársku prověřovali 139 případů, z tohoto počtu 111 případů objasnili.

Nejčastěji prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní. Zde policisté odhalili 36 případů. V loňském roce se jednalo o 51 trestných činů.

Druhým nejčastějším trestným činem v této oblasti, s počtem 21 případů, je trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy pro jiného. Jedná se o mírný pokles případů oproti stejnému období loňského roku, kdy policisté evidovali 33 případů. V letošním roce policisté do konce pololetí 16 případů objasnili, tedy 76,2 %. Třetím nejčastěji páchaným trestným činem v této kategorii je trestný čin poškození cizí věci, kdy policisté v prvním pololetí zaevidovali celkem 18 případů.

Zbývající trestná činnost

V prvním pololetí letošního roku policisté zaevidovali celkem 85 trestných činů spadajících do této kategorie. Objasněnost činila 69,4 %, kdy se policistům do konce pololetí podařilo objasnit 59 případů. V roce 2023 se jednalo o 123 trestných činů, z toho 93 do konce pololetí objasněných.

Nejvíce prověřovaným trestným činem v této oblasti je trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté na Žďársku odhalili 38 trestných činů. V roce 2023 se jednalo o 50 případů.

Druhý nejvyšší podíl na tomto druhu kriminality má trestný čin zanedbání povinné výživy, kdy policisté zaevidovali 21 případů. Ve stejném období roku 2023 se jednalo o 42 případů, tedy došlo v letošním roce k 50,0 % poklesu. Třetím nejčastěji prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin dopravní nehody silniční, kdy bylo v prvním pololetí zaevidováno celkem 17 případů.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
19. července 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

19.07.2024 00:00



0 +
 

Hlavní zprávy