Že brambory jsou zdravou a chutnou potravinou měl prokázat workshop na OA, SZŠ a SOŠS Jihlava. Seminář s názevem Brambory –zdravá potravina v tomto týdnu zakončil sérii podobných setkání, které v měsíci květnu hostily jednotlivé střední školy Kraje Vysočina.
Součástí workshopu byly odborné přednášky, které se prioritně zaměřovaly právě na tematiku spojenou s nejrozšířenější plodinou Vysočiny. Prezentující odborníci Milan Čížek nebo Jana Exnarová přiblížili Historii a význam brambor pro Kraj Vysočina nebo energetické a jiné hodnoty brambor.
„Nové informace byly prezentovány nejen kolegům ze školních jídelen, nezastupitelné místo v přednáškové místnosti měli i žáci naší školy oboru Kuchař – číšník, kteří se na zpracování potravin teprve připravují. Získané informace tak pro ně byly pestrým doplněním učebních osnov,“ prozradil ředitel OA, SZŠ a SOŠS Libor Fasora s tím, že druhá část setkání byla pro účastníky ještě zajímavější. „Celý workshop totiž vrcholil ochutnávkou jídel a degustačním rautem, který byl připraven výhradně z regionálních odrůd brambor. Ty před akcí vybral a dodal Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, který se na přípravě akce podílel.“
Všechna jídla k ochutnávce připravili žáci školy v prostorých cvičných kuchyní pod dohledem a za odborné pomoci učitelů odborného výcviku Dany Veselé a Libora Homolky.
Série čtyř workshopů se v průběhu května uskutečnila pod záštitou Kraje Vysočina, Ministerstva zemědělství ČR a Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.