Z raketové základny moderní tréninkový areál pro policii

Bývalá raketová základna mezi Třešťí a Stonařovem prošla obrovskou přeměnou a stala se moderní tréninkovou zónou pro českou policii. Areál, který stál cca 200 mil. korun, nabízí mimo jiné repliku železničního nádraží, model supermarketu a městskou zónu.

uniweb weby

V lesích mezi Třešťí a Stonařovem, v místě zvaném Poustka, se skrývá zkamenělá památka ze studené války, někdejší raketová základna. Ta je však dnes téměř k nepoznání. Minulý rok prošla Poustka obrovskou přeměnou, ve které se z reliktu studené války stala moderní cvičná zóna pro českou policii.

Tento unikátní tréninkový areál stál přibližně 200 milionů korun. Finální výpočet nákladů ještě nebyl oficiálně zveřejněn. Mezi jeho nejzajímavější prvky patří věrná replika železničního nádraží, kompletní s dvěma páry železničních tratí, které končí několik metrů za nárazníky vagonů. Dále zde najdeme i model supermarketu a hospody s venkovním posezením, bar s kulečníkem a útulnými paravány, městskou zónu s klenotnickým obchodem a kolotočem a rozsáhlý dopravní polygon s náročným terénem a různými typy silnic.

'Polygon je jedinečný v rámci celé republiky a primárně bude sloužit k výcviku policie. Nicméně je přístupný i ostatním složkám integrovaného záchranného systému,' uvedl Martin Souček, ředitel jihlavské policejní školy, která je oficiálním operátorem tohoto cvičiště.

Poustka, původně raketová základna postavená za socialismu pro odpalování střel z mobilních raketových systémů, byla převedena pod kontrolu Policie České republiky v roce 2005. Práce na přeměně areálu začaly v roce 2020 a byly dokončeny v listopadu téhož roku. 'Provádíme zde pilotní výcviky. Jelikož je areál nový, naši instruktoři si musí přizpůsobit výcvikové scénáře možnostem, které tento prostor nabízí,' doplnil Souček.

Před vstupem do areálu je malá dopravní značka označující začátek obce s názvem Poustka. Pokud jej opustíte, uvidíte stejnou značku, tentokrát však s červeným pruhem přes nápis. Z původní základny zůstala zachována pouze budova se zázemím a vysoká betonová zeď s rezavým ostnatým drátem.

'Budovu se zázemím bychom v budoucnu chtěli zrekonstruovat,' dodal Souček. Kolem ní je městská zóna složená z kontejnerů, které napodobují ulice a malá náměstí, přilehlý je i model železničního přejezdu a asfaltový polygon s velkou kruhovou křižovatkou.

Tolik stojí dnes na místě, kde kdysi proti nepříteli číhaly střely ze západu. Z minulosti polygonu Poustka zůstaly jen stopy v podobě tlustých kabelů mířících ven z původního rozpadajícího se zdiva.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024