Zábavná historie Jihlavy: Muzejní dobrodružství pro celou rodinu čeká

Muzeum Vysočiny Jihlava nabízí zajímavý program pro strávení jarních prázdnin. Návštěvníci se mohou dozvědět o historii Jihlavy a s ní spjatých pověstí, vyrazit si brakteát nebo se účastnit muzejního kvízu, ve čtvrtek 15. února se mohou vydat do doby ledové. Cena je 30 Kč za osobu, akce trvá přibližně hodinu.

uniweb weby

Jestli ještě přemýšlíte nad nevšedním strávením volného prázdninového času a máte rádi historii, můžete využít jedinečné nabídky jihlavského muzea. V úterý 13. února v rámci programu Jihlavské pověsti zavítáte do expozic, ve kterých se zábavnou a hravou formou dozvíte o historii Jihlavy a s ní spjatých pověstí. Budete si moci vyrazit brakteát. A připraven je i muzejní kvíz, ke kterému najdete správné odpovědi při prohlídce expozic. Víte, co se traduje o založení tohoto města? A znáte zvon Zuzana? Neméně poutavou událostí je napadení města loupeživými rytíři. Toto přepadení Jihlavy se odehrálo 19. 2. 1402 a bylo ozbrojenou akcí oddílů moravské šlechty pod vedením Zikmunda z Křižanova podporující Prokopa Lucemburského a jeho bratra českého krále Václava IV. proti vojenské posádce města Jihlavy. Útočníci se chtěli do města dostat přes městské hradby poblíž kostela Nanebevzetí Panny Marie a přilehlého kláštera minoritů. Mniši to však zaregistrovali a díky zásahu městské posádky bylo nebezpečí úspěšně zažehnáno. Historický význam této události připomíná jihlavské muzeum také turistickým pochodem na trase Rokštejn – Jihlava aneb Přepadneme Jihlavu. Ten se letos koná v sobotu 17. února. Start je na zřícenině hradu Rokštejn. Neboť odtud pocházel výše zmiňovaný Zikmund. Celá trasa je dlouhá 22 km, ale lze se připojit i na kontrolních stanovištích v Lukách nad Jihlavou nebo Malém Beranově. Cíl je v muzeu na Masarykově náměstí 57/58 v Jihlavě. Spolu s malým občerstvením je pro účastníky pochodu dalším bonusem prohlídka expozic zdarma.

Ve čtvrtek 15. února se můžete s muzejníky vypravit do doby ledové. Těšit se můžete na nevšední setkání s jedním z obyvatelů této epochy. O koho se jedná, to předem neprozradíme. Součástí programu je opět prohlídka expozice – tentokrát doby ledové a rašeliniště. A samozřejmě si zase zasoutěžíte, a to při hledání exponátů či skládání originálního puzzle. A co byste řekli na fotku s 3D mamutem? Ano, augmentová neboli rozšířená realita dorazila i do jihlavského muzea.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy