Zahájení nové turistické sezóny se prozatím odkládá

Termín zahájení nové turistické sezóny se prozatím odkládá. Památky i muzea a galerie v majetku Kraje Vysočina jsou připraveny otevřít se návštěvníkům, stane se tak však až v okamžiku, kdy pominou přísná epidemiologická opatření a začne jejich postupné rozvolňování.

uniweb weby

„Termín otevření našich hradů Kámen a Roštejn nebo zpřístupnění expozic zámku Třebíč tak prozatím není dán. V rámci krajských památek tak pokračují generální úklidy, průběžné kontroly a doplňování evidence předmětů ve sbírkách, pracuje se na nových doprovodných programech resp. na jejich variantách, tak aby mohly být nabídnuty v různě přísných podmínkách a respektovat bezpečnost a zdraví návštěvníků,“ informoval dnes radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Roman Fabeš.

I letos bude veřejnosti zpřístupněn hrad Kámen. Původně plánovaná obměna expozic a práce na nové elektroinstalaci a další související stavební činnosti se o rok odkládají. Muzeum Vysočiny Pelhřimov potvrzuje, že letos na podzim dokončí náročnou generální opravu kaple Panny Marie Bolestné, která od druhé poloviny 17. století sloužila jako hrobka rodu Malovců. Hradní tým průvodců se návštěvníkům už dopředu omlouvá za mírný nekomfort v areálu hradu, kde pokračuje výstavba návštěvnického centra. V rámci výkopových prací byla v základech objevena historická studna. Ta se stane součástí nově budovaného objektu.

Hrad Roštejn, kde bylo zahájení letošní sezóny avizováno na 2. dubna, bude muset na první návštěvníky chvíli počkat. Hrad od roku 2017 procházel generální opravou, kterou se podařilo Kraji Vysočina spolufinancovat z EU fondů. Opravy skončily a návštěvníci se mohou těšit na dvě nové prohlídkové trasy nebo zdolat desítky schodů do hradní věže, odkud jsou vidět za dobré viditelnosti dokonce i vrcholy Alp. Milovníky rostlin zajisté potěší voňavá bylinková zahrádka na nádvoří. Na novou turistickou sezónu 2021 se připravují i týmy krajských muzeí a galerií.

Na základě zkušeností z přechozí, podobně začínající turistické sezóny, očekávají provozovatelé krajem zřizovaných památek, velký zájem veřejnosti nejen o jejich návštěvu, ale i o účast na připravovaných akcích.

zdroj: tisková zpráva, kraj Vysočina


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.03.2021 22:19




0 +
 

Hlavní zprávy