Zapojení českých firem do dostavby Dukovan je priorita

Příprava výstavby dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a zapojení českého průmyslu do samotné realizace.

uniweb weby

Mimo jiné i o tom jednali zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Aliance české energetiky. Shodli se na jednoznačné podpoře zapojení co nejvíce českých firem do projektu.

„Pro rozvoj jaderné energetiky, který nás po ukončení spalování uhlí v České republice nevyhnutelně čeká, je nezbytné, aby si český průmysl zachoval vysoké kompetence v co nejširším spektru odborností souvisejících s jadernou energetikou,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „K tomu je nutné mít dostatečný počet zakázek do doby zahájení výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech a následně dosáhnout maximálně možného zapojení během výstavby.“

MPO proto od samého začátku přípravy projektu nového jaderného zdroje v Dukovanech český průmysl podporuje a zdůrazňuje význam lokalizace na zaměstnanost, vědu a školství a celkový makroekonomický přínos.

„Aktualizovali jsme přehled českých dodavatelů v oblasti jaderné energetiky, podporujeme české firmy jak ve vztahu k výstavbě nových jaderných zdrojů v ČR, tak v jejich exportních aktivitách. Zároveň oceňujeme další připravované kroky Aliance české energetiky či např. aktivity Svazu podnikatelů ve stavebnictví.“ (aktualizovaný přehled dodavatelů je ke stažení ZDE, obecné informace k zapojení průmyslu ZDE) doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Na pracovním setkání se také probralo bezpečnostní hodnocení uchazečů, navazující plánované vyhlášení výběrového řízení, projednávání návrhu zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice v Parlamentu ČR či jednání MPO s uchazeči o výstavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Zástupci aliance informovali o jednáních s uchazeči, možnostech zapojení do dodavatelských řetězců a rovněž představili takzvanou Road map českého průmyslu.

„Jedná se o výčet dodávek a služeb, které mohou české firmy nabídnout jako potenciální subdodavatelé. Výčet byl proveden po jednotlivých technologických celcích, tj. jaderný ostrov, turbínový ostrov, pomocné provozy, systémy kontroly a řízení, elektrické systémy, ostatní systémy a zařízení a stavební části,“ vysvětluje výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík.

Alianci české energetiky tvoří zástupci českého strojírenství, kteří se sdružili, aby zvýšili kompetence a posílili pozici v tendrech na zajištění dodávek a služeb především v oblasti výstavby a údržby jaderných elektráren v České republice i zahraničí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy