Žďár nad Sázavou: Mega rozšíření skateparku za 24 milionů

Skatepark ve Žďáře nad Sázavou čeká rozsáhlé rozšíření, včetně betonových bazénů, nových skate prvků, stínů a sociálního zázemí. Kromě skateparku se plánuje výstavba pumptrackové dráhy, fit parku, venkovní posilovny, streetball hřiště a parkour hřiště. Celkový projekt bude trvat 22 měsíců a náklady dosáhnou 24 milionů korun.

uniweb weby

Žďár nad Sázavou - Prostor mezi zimním stadionem a cyklistickou stezkou podél řeky Sázavy, kde se nachází skatepark z roku 2017, se dočká významného rozšíření. Místo, které je oblíbené mezi jezdci na skateboardech, inline bruslích a koloběžkách, bude město výrazně modernizovat a rozšiřovat, aby vyhovělo rostoucímu zájmu sportovních nadšenců.

Podle šestnáctiletého studenta Pavla, který skatepark pravidelně navštěvuje, je rozšíření více než potřebné. 'V hezkém počasí je tady odpoledne opravdu hodně lidí, včetně malých dětí, a na tak malém prostoru je to často otázka úrazu,' komentoval situaci Pavel. Nové prvky a překážky jsou tedy vítaný přírůstek pro mladé sportovce, kteří skatepark aktivně využívají.

Nové prvky a lepší zázemí

Po úpravách budou ve skateparku k dispozici dva velké betonové bazény zapuštěné do terénu a další nové skate prvky. 'Bylo by také fajn, kdyby tady byl nějaký stín, protože v létě za největších veder se nemáme kam schovat. A určitě by se hodily i záchody,' dodal Pavel. Město plánuje vybudovat sociální zázemí v podobě kontejnerů a skladovacích prostor.

První pumptracková dráha ve Žďáře

Kromě skateparku se v lokalitě plánuje i výstavba pumptrackové dráhy, která se stává stále populárnější po celém regionu. V Žďáře však dosud žádná taková dráha nebyla. Novinka bude mít tvar hokejky a bude přímo navazovat na skatepark.

Starosta Martin Mrkos přiblížil další součásti plánovaného sportovního areálu: 'Bude zde i fit park, venkovní posilovna, hřiště pro streetball s umělým povrchem a také hřiště pro parkour.' Parkouristé budou mít k dispozici řadu překážek různých druhů a výšek, které vyžadují specifické typy dopadových povrchů.

Kompletní revitalizace sportovišť

Celková doba realizace projektů se předpokládá na 22 měsíců, přičemž hlavní stavební práce proběhnou v roce 2025 a částečně i v roce 2026. 'Pokud nám bude přát počasí, je možné, že některé drobnější terénní úpravy dokončíme ještě letos,' uvedl Mrkos.

Město investuje do projektu celkem 24 milionů korun bez DPH a usiluje o získání dotace z Fondu Vysočiny na pokrytí poloviny nákladů. Celková částka zahrnuje i náklady na vybudování nové obslužné komunikace, chodníků, veřejného osvětlení a revitalizace zeleně.

Plány na oživení prostorů

Plány na oživení prostoru za zimním stadionem nejsou novinkou. O jejich postupné realizaci se ve Žďáře nad Sázavou hovoří již několik let. Nedávné odklady byly způsobeny nadměrným vytížením několika málo firem specializujících se na výstavbu a obnovu skateparků.

Po úplném dokončení streetparku bude v oblasti Bouchalek u řeky Sázavy koncentrována většina žďárských sportovišť. Vedle zimního stadionu a sportovní haly do lokality také patří fotbalový stadion a tenisové kurty. Na revitalizaci těchto areálů a zázemí pro sportovce chce město získat další dotaci z Fondu Vysočiny.

Součástí obnovy sportovišť bude i projekt retence vody na fotbalovém stadionu. Zadržená dešťová voda bude následně využita na zavlažování trávníku fotbalových hřišť, tenisových kurtů a na zalévání vegetace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy