Ždírec nad Doubravou získá světelnou křižovatku

Křižovatku silnic I/34 od Hlinska a I/37 od Chrudimi by od počátku listopadu měly řídit semafory, práce na instalaci světelného zařízení by měly být zahájeny podle informací ždírecké radnice v polovině září.

uniweb weby

Během července a srpna jsme intenzivně připravovali realizaci světelného signalizačního zařízení – semaforů (SSZ). Jednali jsme několikrát na Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o konkrétním řešení SSZ. Fond by měl uhradit zhruba 90 % nákladů stavby a bylo tedy naprosto nutné, aby dokumentace odpovídala příslušným normám a předpisům.
Rada města vypsala v polovině července veřejnou soutěž na zhotovitele stavby a následně vybrala jako dodavatele společnost PATRIOT Brno. Jedná se o firmu, která realizovala velké množství podobných staveb a má z problematikou bohaté zkušenosti,“ přiblížila starosta ŽDírce nad Doubravou Jan Martinec.

Podle nabídky by měly finanční náklady stavby činit téměř pět milionů korun. „Celkové náklady stavby se tak vyšplhají na 5,2 milionů korun, z toho by měl SFDI uhradit 4,56 milionů korun a město zhruba 0,6 milionů korun. Investice města není malá, jedná se o silnice ve vlastnictví státu, a to nepočítáme pravidelné roční provozní náklady, spojené se spotřebou elektrické energie, revizemi a servisem zařízení. Lze jenom doufat, že vynaložené prostředky zásadně zvýší bezpečnost provozu,“ dodává Jan Martinec.

Podle jeho slov je technické řešení semaforů navrženo pro čtyřiadvacetihodinový provoz. „Jedná se o nejnovější typ světelně řízené křižovatky, která vyhodnocuje dopravní zatížení jednotlivých větví křižovatky a přechodů pro chodce. Na základě získaných informací je operativně uvolňován příslušný jízdní pruh či přechod pro chodce. Přechody pro chodce budou celkem tři v provedení před jejich odstraněním v roce 2012,“ uzavírá starosta Ždírce nad Doubravou.

Práce odstartují v polovině září a podle předloženého harmonogramu by měly trvat šest týdnů. Od 1. listopadu by tedy mohli řidiči podle slov Jana Martince jezdit na smutně proslavené křižovatce bezpečněji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.08.2016 16:43




0 +
 

Hlavní zprávy