Žena se dopustila podvodu

TŘEBÍČSKO: Žena získala podvodně přibližně jeden a půl milionu korun

uniweb weby

Třebíčští kriminalisté objasnili trestnou činnost ženy, která získala podvodně přibližně jeden a půl milionu korun. Využívala důvěřivosti náhodných mužů, peníze od nich postupně vylákala jako půjčky za použití různých smyšlených historek a příslibů, že vše vrátí. Nestalo se ale tak a o své peníze všichni podvedení muži přišli, u jednoho z nich se jednalo o celkovou částku přes jeden milion korun. Žena je obviněna ze spáchání zločinu a hrozí jí až osmiletý pobyt za mřížemi. Případ pro policisty začal, když přijali na začátku letošního roku oznámení o seniorovi, který se stal obětí podvodu. S půjčováním peněz začal už na konci roku 2017, půjčoval ženě, se kterou se seznámil náhodou. Přesvědčila ho o nutnosti půjčení peněz s příslibem jejich rychlého vrácení. Místo splacení předchozí půjčky ale vždy přišla s žádostí o půjčku novou a finanční částka se tak postupně zvyšovala, Senior se nakonec sám dostal do tíživé finanční situace. 
Případ začali po přijetí oznámení prověřovat kriminalisté a na základě šetření zjistili, že podvedených je více. Žena totiž vylákala peníze ještě od jiných mužů, v jejich případě ale nebyly částky, o které přišli, tak vysoké. Navazovala kontakty prostřednictvím sociálních sítí i ve svém okolí, mezi podvedenými jsou tak muži z Třebíčska i jiných míst republiky. Když se jí podařilo se s mužem seznámit, požádala ho o půjčku z důvodu tíživé životní situace. 
Kriminalisté si vyžádali a vyhodnotili velké množství materiálů vztahujících se k zmapování finančních transakcí, komunikace, vyhledali další podvedené, provedli výslechy a rozsáhlé šetření. Prověřováním shromáždili důkazy a na jejich základě zahájili trestní stíhání šestatřicetileté ženy z Třebíčska. „Žena byla obviněna ze spáchání zločinu podvodu, přičemž činem byla způsobena značná škoda,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněná žena již byla v minulosti soudně trestána v souvislosti se spácháním majetkové trestné činnosti. Žena je obviněna z toho, že podvedené muže připravila nejméně o jeden a půl milionu korun. Využila jejich důvěřivosti a slibovala půjčené peníze rychle vrátit. Své tvrzení podporovala smyšleným dědickým řízením, které ji mělo zajistit dostatek peněz na splacení půjčených peněz. Žena věděla, že peníze nevrátí a ani nemůže. Měla totiž množství dalších finančních závazků, pohledávek a byla nemajetná. Půjčené peníze ani částečně nevracela a používala je pro svoji potřebu. 
S mužem, kterého připravila o nejvíce peněz, se seznámila náhodně prostřednictvím své známé. Senior uvěřil tomu, že žena potřebuje finančně pomoci a půjčené peníze vrátí. Na další roky se dostal do situace, ze které se mu nepodařilo dostat. Ženě půjčoval další a další peníze, na oplátku poslouchal stále se opakující sliby ohledně vrácení narůstající dlužné částky. Postupně jeho situace přerostla až tak daleko, že si sám začal peníze půjčovat od příbuzných, známých a také společností poskytujících nebankovní půjčky. Žena ho v průběhu této doby opakovaně telefonicky kontaktovala pod různými telefonními čísly a vydávala se za pracovnice finančních institucí, právničky a další osoby, jejichž prostřednictvím své podvodné jednání podporovala. Dařilo se jí udržovat důvěru muže více než čtyři roky a připravila ho tak o více než milion korun. 
U jiného podvedeného muže využila toho, že spolu měli vztah. Předstírala těhotenství a požadovala peníze na řešení této situace. Muž přišel vloni během dvou měsíců o bezmála 200 tisíc. S dalším mužem se žena seznámila prostřednictvím sociální sítě a požádala ho o půjčku na zaplacení nájmu. Muž jí poslal šest tisíc korun. Když mu peníze nevrátila, na další naléhání a sliby už reagoval odmítavě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na osm let. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař 31. srpna 2022



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.08.2022 06:32



0 +
 

Hlavní zprávy