Farmářská samoobsluha v Jihlavě

Zakladatelka projektu, Aneta Sobotková, prodává ve svém obchodě místně a ekologicky pěstované zboží. Po počátečních nejistotách se obchod ukázal jako úspěšný. Navzdory výzvám spojeným s nepříznivým počasím plánuje Sobotková rozšířit sortiment.

uniweb weby

Podle slov Anety Sobotkové, zakladatelky projektu, je veškeré zboží prodávané v jejich krámku regionální a ekologicky pěstované. Dlouho snila o možnosti prodat zeleninu a bylinné produkty z vlastních zahrad, které jsou profesionálně obhospodařovány. Celá její rodina se dlouhodobě věnuje zahradnictví, a právě to ji motivovalo k realizaci tohoto projektu.

Na začátku bylo mnoho nejistot, zda existuje zájem o takové produkty, zejména vzhledem k tomu, že nenabízejí své služby přímo v Jihlavě. Neměli také zaměstnance na plný úvazek, kteří by se obsluhou krámku mohli zabývat. Jednalo se spíše o drobný prodej ze dvora. Proto se rozhodli postavit před dům regál a vyčkali, jak to půjde. Naštěstí to fungovalo.

V období podzimu a zimy však museli bojovat s nepříznivým počasím, a proto se rozhodli pro nový rok postavit dřevěnou prodejní budku. Krámek nabízí běžné a také speciálně připravené produkty na přání, jako jsou například květinové kytice pro různé příležitosti. Zákazníci si také mohou objednat farmářskou bedýnku naplněnou zeleninou a ovocem.

Zakladatelka projektu se také zásadně snaží respektovat ekologii. Například používají systém zálohovaných sklenic pro své produkty a zákazníci mohou při následující návštěvě vrátit sklenici a odečíst její cenu z dalšího nákupu. To znamená, že ve finále zaplatí pouze za samotný produkt uvnitř, a čím dál tím více se lidé do krámku přicházejí podívat a nakupovat.

Kromě jiných plánů, tato samoobslužná prodejna plánuje v budoucnu nabízet také mléčné výrobky od různých místních farem. Další velký projekt obsahuje postavění apidomku v jejich přírodní zahradě s koupacím biotopem, který bude sloužit ke zdravotním pobytům. Doufají, že v letních měsících budou moci stejně jako loni uspořádat květinové workshopy.

Reakce na nový projekt byly velice pozitivní a zájem veřejnosti je značný. I přes občasné nepořádky pár nezodpovědných jedinců, zakladatelka projektu si nenechává zkazit dobrou náladu a je rozhodnutá dále pokračovat v navázání silnějšího kontaktu se místní komunitou a poskytování kvalitních a ekologických produktů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy