Analýza velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám: Trh je třeba regulovat

Analýza relevantního trhu č. 3 ve smyslu OOP/1/05.2021-5 – velkoobchodní trh přístupu k mobilním službám potvrdila dosavadní závěr Úřadu, že tento trh je vhodný pro ex ante regulaci.

uniweb weby

V rámci analýzy byla shledána společná dominance mobilních operátorů a navržena nápravná opatření. Závěry analýzy předloží Český telekomunikační úřad po veřejné konzultaci Evropské komisi. 

Celou analýzu, která byla dnes předložena k veřejné konzultaci, najdete zde.

Na trhu byla identifikována řada selhání. Jedním z nejdůležitějších je fakt, že velkoobchodní cena dat za 1 přenesený MB v období 2015–2020 byla vždy vyšší nebo minimálně rovna ceně maloobchodní. V roce 2020 dosáhla průměrná maloobchodní cena 1 MB přenesených dat úroveň přibližně 0,05 Kč bez DPH a průměrná velkoobchodní cena úroveň 0,09 Kč bez DPH. Velkoobchodní cena tedy činila téměř dvojnásobek maloobchodní ceny. To znamená, že virtuální operátoři nemohou ziskově replikovat a svým zákazníkům nabídnout prakticky žádný z maloobchodních tarifů zahrnující objem dat nad 2 GB nabízený operátory síťovými.

Jeden z dílčích závěrů analýzy konstatuje, že k dnešnímu dni a ani ve střednědobém výhledu následujících 5 let nelze bez regulačního zásahu očekávat zásadní změnu v míře efektivní hospodářské soutěže na velkoobchodním ani podřazeném maloobchodním trhu mobilních služeb.

Nejdůležitějším nápravným opatřením, které analýza navrhuje, je povinnost umožnit přístup k velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům, a to za cenu, která jim umožní replikovat nabídky mobilních síťových operátorů a soutěžit s nimi na trhu. Opatření jsou navrhována pro všechny tři mobilní síťové operátory – O2 Czech Republic a.s., T-Mobile Czech Republic a.s. a Vodafone Czech Republic a.s.

„Důležitým milníkem byl okamžik, kdy T-Mobile vypověděl smlouvy vícero virtuálním operátorům. Jejich existence obecně není v situaci, kdy je velkoobchodní cena mobilních dat výrazně vyšší než maloobchodní, dlouhodobě ekonomicky možná. Máme zprávy, že podnikání mnohých z nich je přímo ohroženo v blízké době. Bylo tedy třeba přikročit k činu. Klíčové samozřejmě bude, jakým způsobem se k navržené regulaci postaví Evropská komise,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 25.09.2021 09:40




0 +
 

Hlavní zprávy