Bezúročnou půjčku či raději kreditku s bezúročným obdobím?

Slovo “bezúročný” se používá u kreditní karty (bezúročné období) a spotřební půjčky. U obou v jiném smyslu

uniweb weby

Bezúročná půjčka a její skutečná cena

Lákavý název, že ano? Bezúročná půjčka přece znamená, že se z půjčených peněz neplatí žádné úroky. A tak musí být vlastně zdarma. Jenže, chyba lávky! Úroky zdaleka nejsou to jediné, co si může banka či nebankovní společnost za poskytnutý úvěr naúčtovat. S půjčkou totiž může být spojena ohromná spousta poplatků. Například:

  • za vyřízení úvěru
  • za poskytnutí peněz
  • za vedení úvěrového účtu
  • za výpisy z úvěrového účtu
  • a najdou se i další poplatky.

I proto zákon o spotřebitelském úvěru v § 3 stanovuje, že cenou půjčky, kterou musí každý poskytovatel vždycky a všude uvádět, je „RPSN: Roční Procentní Sazba Nákladů“. V ní musejí být zahrnuty naprosto všechny náklady, které spotřebitel (příjemce půjčky) bude s úvěrem mít.

Správně hádáte, že jedině pokud bude RPSN rovno nule, pak bude bezúročná půjčka opravdu celá zdarma. Ale jakmile se v RPSN objeví číslo vyšší než nula, půjde o půjčku sice bez úroků za poskytnuté peníze, ale s poplatky spojenými s administrací úvěru. Jestliže budete stát takovou o bezúročnou půjčku, která je kompletně zdarma, vždycky se ve srovnávači soustřeďte právě na RPSN!

Kreditní karta a její bezúročné období

Kreditní karta je platební kartou, z níž si instantně půjčujeme peníze od banky, aniž bychom o ně museli pokaždé žádat. Banka nám na začátku schválí úvěrový rámec - a my se do něj musíme „jen“ vejít. Banka také stanoví, na jak dlouho nám své peníze půjčí zdarma. A toto období nazve „bezúročným“.

Bezúročná doba trvá u kreditních karet od 30 do 60 dní - zaleží na bance
. Vždycky začne pevným datem v měsíci (například k 10. dni každého měsíce). Do skončení tohoto období opravdu máte peníze od banky zcela zdarma (při 45 dnech se dostáváme na 25. nebo 24. den v následujícím měsíci). V případě, že využíváte luxusnější variantu kreditní karty, můžete platit pravidelný poplatek za její vedení. Ale ten se samotným úvěrem z kreditky nijak nesouvisí.

Jenže ani bezúročné období z kreditní karty není nedotknutelné
. Banka jej může celé zrušit, jakmile se opozdíte se splátkou vypůjčených peněz byť o jediný den. Úroky si pak naúčtuje zpětně, od prvního dne, kdy jste peníze z karty čerpali (třeba jste kreditkou zaplatili nákup). Proto ani tady nebývá bezúročná půjčka vždycky zdarma.

Bezúročnou půjčku nebo kreditku s bezúročným obdobím?

Image title

Začněme bezúročnou půjčkou. Její hlavní výhodou může být delší doba trvání. Bezúročné peníze si můžete vzít na více než dva měsíce - a za půjčení neplatit buď vůbec nic, nebo třeba jen základní poplatek spojený s vedením úvěrového účtu. Bezúročná půjčka se proto hodí v těch situacích, kdy víte, že peníze nezvládnete vrátit dříve než za cirka 8 týdnů.

Pokud jste si jistí, že dokážete čerpanou částku splatit do 45 - 50 dní, což je typická délka trvání bezúročného období na kreditní kartě, bude výhodnější variantou právě kreditka. Za peníze z ní totiž v tomto případě nezaplatíte vůbec nic. Jen si musíte pohlídat datum splátky, protože bezúročné období nezačíná dnem, kdy kreditkou zaplatíte. Ale vždycky datem v měsíci, které máte ve smlouvě pevně stanoveno.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy