Češi plýtvají potravinami výrazně méně, než je průměr EU

Potraviny v ČR vyhazují hlavně domácnosti, zhruba pětina jich vzniká při zpracování.

uniweb weby

Česká republika je v plýtvání potravinami výrazně pod průměrem EU, ročně zde do odpadu zamíří zhruba 56 kilogramů potravin na obyvatele. Nejen to zaznělo na konferenci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR k potravinovému odpadu, které se zúčastnila i náměstkyně ministra průmyslu pro hospodářskou politiku a podnikání a předsedkyně Rady kvality ČR Silvana Jirotková.

„Je změřeno, že každoročně se v EU vyplýtvá cca 90 milionů tun potravin, to představuje asi 170 kg na osobu ročně. V ČR jsme na tom o něco lépe, podle různých údajů je to asi 50-80 kg na osobu za rok. A ty trendy v ČR se zlepšují,“ říká náměstkyně Jirotková.

Domácnosti podle dat Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) vyprodukují 53 procent z potravinového odpadu v Česku, dalších 19 procent vznikne při zpracování a 12 procent ve stravovacích službách. Jedenáct procent potravinového odpadu připadá na prvovýrobu a pět procent na obchodní sítě. Restaurace a obchody hledají cesty, jak množství potravinového odpadu snížit, uvedli na konferenci zástupci oborových sdružení.

V EU podle Ministerstva zemědělství končí jako potravinový odpad 20 procent vyprodukovaných potravin, celosvětově se vyplýtvá třetina. Unijních 88 milionů tun potravinového odpadu ročně je v přepočtu zhruba 175 kilogramů na osobu. Vyšší je tento údaj na jihu Evropy, kde přesahuje 200 kilogramů na osobu za rok. V ČR se uvádí cca 56 kilogramů ročně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy