Česká inflace: Sedmá nejvyšší v EU, nižší než průměr eurozóny

Česká republika má sedmou nejnižší inflaci v EU, dle údajů Eurostatu. Meziroční inflace v únoru činila 2,2 %, což je nižší než průměr EU (2,8 %) a eurozóny (2,6 %). Hlavní faktory ovlivňující inflaci bylo zlevnění zemědělských komodit a nižší ceny potravin.

uniweb weby

Podle nedávných údajů Eurostatu má Česká republika v současné době sedmou nejnižší inflaci v Evropské unii. Výsledky ukázaly, že meziroční inflace v Česku činila v únoru 2,2 procenta, což zemi řadí na sedmé místo v celkovém žebříčku 27 členských států EU. Oproti průměru EU (2,8 procenta) a eurozóny (2,6 procenta) má Česká republika nižší inflaci, což je ve srovnání s okolními zeměmi výrazný rozdíl.

V eurozóně je dokonce jen pět zemí, které mají inflaci nižší než Česko. Jedná se o Lotyšsko, Litvu, Itálii, Finsko a Kypr. Kromě těchto zemí má Česká republika nižší inflaci také ve srovnání s Dánskem, které je mimo eurozónu. Zajímavější je, že spojování inflačního vývoje s používanou měnou, jak tomu bylo často loni, není zcela přesné. Dánsko například má v současnosti nejnižší inflaci v EU, přestože platí eurem. Na druhou stranu, země eurozóny, jako je Rakousko či Slovensko, vykazují vyšší inflaci než země mimo eurozónu, jako Polsko, Maďarsko či Česko.

Co se týče příčin rozdílného vývoje a současných úrovní inflace, je třeba pohlédnout na širší kontext než pouze na používanou měnu. Analýza ukazuje, že hlavními faktory ovlivňujícími inflaci v České republice v únoru bylo zlevnění zemědělských komodit, které se částečně promítlo do nižších cen potravin. Například zatímco ceny zeleniny v lednu meziročně vzrostly o více než 13 procent, v únoru již meziročně klesly o 0,1 procenta.

Pozitivní výsledky České republiky na poli inflace nicméně neznamenají, že by země byla zcela imunní vůči rizikům spojeným s vyšším růstem cen. Hlavní ekonom Trinity Bank, Lukáš Kovanda, upozorňuje, že stále existují hrozby v podobě vyšších cen ropy na světových trzích a slabší koruny vůči dolaru, což by mohlo v budoucnu způsobit růst cen pohonných hmot a tím i celkové inflace. Zároveň však upozorňuje na důležitost sledování širšího kontextu a většího počtu faktorů při analýze inflačních výsledků.

V únoru Český statistický úřad oznámil meziroční inflaci ve výši 2 procent, což znamená, že Česká národní banka dosáhla svého inflačního cíle poprvé od konce roku 2018. Pokud bude tato stabilní situace na poli inflace pokračovat, je možné, že Česká republika si udrží svou pozici jedné z zemí s nejnižší inflací v EU i nadále.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy