Chytré hodinky jako fitness pomocníci i zdravotní pomůcky

Svět technologií se vyvíjí výrazně rychleji než kdysi, téměř na denní bázi tak míváme možnost se setkat s novými a dokonalejšími zařízeními. Jedním z „gadgetů“, které v posledních letech velmi získaly na oblibě, jsou chytré hodinky. Ty byly sice původně navrženy jako rozšíření chytrého telefonu, jejich využití se však postupem času pozměnilo. Které z funkcí této nositelné technologie patří v současnosti mezi nejoblíbenější?

uniweb weby

Sledování kondice

Chytré hodinky jsou ideálním pomocníkem ke sledování fyzického výkonu a úrovně kondice. Pomocí senzorů sledují řadu aktivit, jako je chůze, běh, jízda na kole a plavání. Díky těmto snímačům mohou chytré hodinky sledovat nejen počet kroků či ujetou vzdálenost, ale i spálené kalorie.

Jednou z klíčových funkcí chytrých hodinek je také schopnost měřit srdeční tep – díky tomu jsou chytré hodinky schopny poskytnout relativně přesný údaj o vaší kondici. A právě v závislosti na tepové frekvenci vám také pomohou dosáhnout vytyčených fitness cílů.

Mezi nejoblíbenější aplikace používané Čechy pro cvičení a fitness se řadí například tyto:

  • Fitify je aplikace přeložená do češtiny a nabízí více než 900 cviků a tréninků pro různé partie těla. S omezeným počtem cviků a tréninků je aplikace zdarma, s prémiovou verzí si zacvičíte více.
  • Strong Workout Tracker Gym Log je vhodná pro pokročilé sportovce a nabízí možnost sledování pokroku při posilování.
  • Adidas Training by Runtastic nabízí více než 180 cviků a tréninků pro různé partie těla a je zdarma.
  • Nike Training Club má v rejstříku více než 190 cviků a je taktéž zdarma.
  • Sweat je aplikace určená především ženám a nabízí několik programů cvičení.

Monitoring spánku

Spánek je fyziologický stav organismu klíčový pro regeneraci těla i psychiky. A zatímco vaše duše se toulá říší snů, chytré hodinky zaznamenávají tělesné projevy. Lze tak identifikovat případné problémy ovlivňující kvalitu spánku a duševní pohodu. Pokud si například všimnete, že trvale spíte méně hlubokým spánkem, než je průměr, může to být známkou potřeby změnit životní styl.

Chytré hodinky vám, mimo jiné, poskytnou užitečné informace o tom, kolik času strávíte v různých fázích spánku, jako je hluboký spánek či REM. Pro sledování tohoto důležitého aspektu je k mání velké množství aplikací, mezi oblíbené patří například Sleep Cycle, Sleepbot či To bed.

Dieta a výživa

Chytré hodinky vám také mohou pomoci sledovat vaši stravu a výživu.

  • Pomocí aplikace pro chytré hodinky můžete sledovat příjem potravy a zajistit, abyste dodali tělu potřebné živiny.
  • Chytré hodinky lze použít také k nastavení připomenutí doby jídla, lze tak mít lépe pod kontrolou pravidelný stravovací režim i v případě, že máte tendenci vynechávat jídlo nebo jíst nepravidelně.
  • Některé chytré hodinky jsou schopny kontrolovat i váš pitný režim, který je pro kvalitní zdraví rovněž nezbytný.

Užitečné a oblíbené aplikace na hubnutí či ke kontrole váhy jsou například My Diet Coach, Kalorické tabulky nebo Zhubněte za 30 dnů.

Duševní zdraví

Duševní zdraví je důležitým aspektem naší celkové pohody a chytré hodinky lze využít i ke sledování hladiny stresu. Ten může mít negativní dopad na psychiku, zvláště pak na tu, která je mu vystavena dlouhodobě. Mnoho chytrých hodinek je vybaveno aplikacemi, které uživatelům pomáhají cvičit mindfulness a meditaci, tedy techniky vhodné k odbourání stresu a úzkosti.

Tip: Máte sklony k depresím, úzkostem, či dokonce k sebepoškozování? Trpíte panickou atakou? V tom případě vám může psychologickou pomoc poskytnout česká aplikace Nepanikař.

Sledování zdravotního stavu

V důsledku neustálých inovací se chytré hodinky stále častěji používají také ke sledování řady zdravotních ukazatelů, jako je krevní tlak, hladina cukru v krvi a míra okysličení krve. Sledováním těchto metrik mohou chytré hodinky poskytnout cenné informace o vašem zdraví a pomoci odhalit případné zdravotní problémy.

Chytré hodinky za vás mohou ohlídat i to, kdy je čas brát léky. Tato funkce pomůže zejména lidem, kteří užívají více medikamentů nebo mají potíže s pamětí.

Závěrem lze tedy říci, že chytré hodinky urazily od svého vzniku dlouhou cestu a investovat do jejich nákupu se vyplatí – staly se mnohem více než jen doplňkem chytrého telefonu. Díky schopnosti sledovat fyzickou aktivitu, monitorovat spánkový režim, kontrolovat stravu a výživu, či dokonce hlídat zdraví mají tato zařízení potenciál zlepšit naše celkové zdraví a pohodu.

Zdroj obrázku: Jacob Lund / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy