Činkové osy jsou základním kamenem bezpečnosti při posilování s činkami

O bezpečnost cvičení musíte dbát, ať už zvedáte půlkilová závaží při intenzivním anaerobním cvičení, nebo si raději dáte pár sérií s desítkami kilogramů na obouruční čince. Při posilování s činkami se jednoduše nedoporučuje bezpečnost podceňovat. Základním kamenem, na němž v tomto ohledu všechno stojí, je kvalitní činková osa.

uniweb weby

Na něčem se jednoduše nevyplatí šetřit. Proč je tomu tak i u činkových os?

Protože se jedná o vaši bezpečnost. Představte si, že jste uprostřed série zaměřené na bicepsy, sedíte na posilovací lavici, loket s dvaceti kilogramy máte opřený o stehno a posilujete. Vtom se jedno nebo více závaží z činkové osy uvolní a těžké kotouče vám spadnou nejprve na koleno a posléze na chodidlo.

V takovém případě vám od rozdrcených prstů na nohou nepomůže ani sebelepší obuv určená do posilovny. Pokud budete mít velké štěstí, půjde jen o pohmožděninu. I tak se ale se svým milovaným posilováním budete muset na několik týdnů rozloučit a pozastavit tak těžce vydřený tréninkový progres.

Také vezměte v potaz, že pokud máte sparing partnera nebo jednoduše necvičíte sami, kolaps nekvalitní činkové osy může zranit i další lidi. Nehledě na poškrábanou, propadlou nebo jinak poškozenou podlahu a odřené nebo dokonce prasklé kotouče závaží.

Jak vypadá kvalitní činková osa?

Při nákupu přes internet si zboží bohužel nemůžete osahat. Proto, abyste se vyhnuli případnému vracení zboží nebo reklamacím, se podívejte na recenze daného obchodu a ideálně i vámi vybrané osy k činkám. U činkových hřídelí obvykle naleznete v popisku výrobku informace o materiálu a dalších parametrech.

Nejlepší volbou jsou středové osy k činkám vyrobené z prvotřídní oceli opatřené chromovanou povrchovou úpravou. Ta zaručuje dlouhou životnost. Mezi další vlastnosti, díky kterým budete s činkami posilovat nejen efektivně, ale také bezpečně a pohodlně, patří speciálně upravené rukojeti. Ty jsou různými způsoby gravírované, aby se nakládací tyč dobře držela a neklouzala vám z dlaně ani z rukavice.

Velkým plusem jsou také bezpečnostní objímky. Zabraňují totiž samovolnému posouvání kotoučů, které může být během silového tréninku nebezpečné.

V obchodech na vás čeká celá řada typů činkových hřídelí

Pokud si osu k čince, nebo chcete-li činkovou hřídel, představujete jako rovnou tyč, nemáte tak úplně pravdu. Některé druhy jednoručních i obouručních os jsou skutečně rovné jako pravítko, zejména pak u takzvaných olympijských činek. Převažují ale hřídele se speciálním tvarováním. S objímkou i bez ní narazíte na profesionální nakládací tyče s jemným či výraznějším ohýbáním v oblasti ručních úchopů.

Kromě typu, vzhledu a délky činkové osy se při výběru soustřeďte také na výrobcem uvedenou maximální nosnost. Ne všechny hřídele jsou totiž uzpůsobeny ke zvedání super těžkých vah.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli je pro vás lepší volbou osa rovná nebo jemně či více ohýbaná, neexistuje nic jednoduššího než si rovnou pořídit celou sadu nakládacích hřídelí. Často na soupravy kvalitních činkových os narazíte za velmi příjemné ceny.

Zdroj obrázku: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy