Domácí klobásy i salám vysočina z udírny od Kaisera

Máte rádi klobásy a salámy? Připravte si uzené pochoutky sami z čerstvých surovin z domácí udírny z našeho regionu.

uniweb weby

Už pěknou řádku let pro vás rodinná firma Kaiser staví šroubek po šroubku domácí plechové udírny. Nemusíte sami řešit vlastní konstrukci, ani se bát, že někde uděláte chybu. Prostě objednáte a už druhý den žhavíte. Vše nachystáte k domácímu uzení během pár minut. Využití udírny je podle zvoleného typu buď sezónní do zimy, nebo celoroční u izolovaných udíren.

Výhody domácí udírny

S domácí udírnou snadno připravíte lahodné uzeniny bez použití zbytečných aditiv. Užijete si výbornou chuť masa, vajec i sýrů s příjemným kouřovým aroma. Vyzkoušet můžete i houby, ořechy nebo brambory.

Nemáte ještě s domácím uzením zkušenosti? Bez obav. Obsluha udírny je velmi jednoduchá a intuitivní, takže si s ní poradí i naprostí začátečníci. Techniku správného nakládání a následného uzení si velmi rychle vypilujete, a brzy se z vás stane doslova uzenářský mistr.

Vlastnoručně vyrobené uzeniny si můžete vychutnávat kdykoliv na ně dostanete chuť. Blýsknete se s nimi na rodinné oslavě i na víkendovém setkání s přáteli.

Co obsahují běžné salámy?

Salámy a klobásy z obchodních řetězců se běžně vyrábějí z průmyslově zpracovaných masových směsí s minimálním podílem skutečného masa. Najdete v nich nejen kosterní svalovinu, ale také výrazný podíl vnitřností, sádla nebo loje.

Delší trvanlivost bývá u těchto výrobků vykoupená stabilizátory a vysokým množstvím soli. Konzistenci masové směsi vylepšují zahušťovadla a škroby. Pro lepší chuť a barvu se přidávají cukry (nejčastěji dextróza, maltodextrin nebo glukózový sirup), barviva, glutaman sodný a další dochucovadla. Koktejl těchto přídatných látek může způsobovat potíže s trávením, bolesti hlavy, únavu, zvýšení krevního tlaku a další zdravotní potíže.

Vyzkoušejte recepty na domácí uzeniny

Výborné klobásy
Připravte si:

  • 3 kg libovějšího vepřového boku bez kůže
  • 1 kg vepřové plece bez šlach
  • 1 kg libovějšího hovězího předního, případně krku
  • 1 balení kořenící směsi na klobásy
  • 100 až 125 g soli
  • 300 ml vody
  • vepřová střívka velikosti 34/36

Postup:

  1. Maso nakrájejte na tak velké kousky, aby se vešlo do mlýnku.
  2. Část bůčku a celé hovězí maso pomelte na jemné desce (3 mm nebo 2× na 4,5 mm). Na zbytek masa použijte hrubou desku (12 mm nebo 16 mm). Klobásy tak získají na řezu hezkou strukturu.
  3. Do masové směsi přidejte sůl, koření a vodu. Promíchejte a nechte odpočinout do druhého dne.
  4. Po odležení začněte střívka plnit masem. Nejprve střívka namočte a následně plňte s pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku.
  5. Naplněné klobásy osušte a vložte do předem vyhřáté udírny na cca 70 °C. Uďte asi 7 hodin dozlatova.

Chcete mít jistotu, že budou klobásy chutnat perfektně? Vyzkoušejte předem namíchanou směs koření na klobásky Homolkovic balíček.

Domácí salám vysočina


Budete potřebovat:

  • 2,5 kg vepřového bůčku bez kůže
  • 2,5 kg předního hovězího zbaveného blan
  • 100 g soli
  • 10 g kmínu
  • 20 g mletého pepře
  • 5 g mletého koriandru
  • utřený česnek (stačí menší množství)
  • uzenářské střevo

K výrobě domácího salámu si připravte mlýnek na maso a zvolte desku s otvory o průměru 3 mm.

Postup:

  1. Veškeré maso namelte a promíchejte ho s ostatními surovinami.
  2. Směsí naplňte uzenářské střevo a zavěste na 4 dny do chladné místnosti, ideálně do sklepa. Pokud sklep nemáte, můžete využít lednici.
  3. Po odložení dejte salám do vyhřáté udírny na 8 hodin. Salám by měl viset na háku, případně v horní části udírny na provázku připevněném k tyči.
  4. V udírně udržujte teplotu mezi 50 a 70 °C. Na posledních 30 minut zvyšte teplotu na 80 až 90 °C.
  5. Uzený salám nechte po uplynutí doby uzení viset, dokud udírna zcela nevychladne.

Díky domácí udírně si můžete uzené dobroty z kvalitních surovin připravit kdykoliv si vzpomenete. Tak raušovní uzení!

Komerční sdělení. Zdroj foto a text: inzerent

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

NetConcert Music by Frank Zappa

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Abonentní koncert 2

Hlavní zprávy

 

NetConcert Monica Mancini