Dotace 19 milionů korun: Péče o chráněná území Vysočiny získává evropskou podporu

Přírodní památky a rezervace Vysočiny získají z evropského Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 finanční injekci 19 milionů korun. Dotace umožní provést průzkumy a plány péče, které již probíhají. Do projektů se zapojí celkem 50 chráněných území, včetně nové lokality Váhy u Lipnice nad Sázavou. Kraj spravuje celkem 155 přírodních památek a rezervací.

uniweb weby

Přírodní památky a rezervace Vysočiny zaznamenají významný krok vpřed, když se kraj připravuje na realizaci projektů, zaměřených na zvláště chráněná území. Těšit se mohou na finanční injekci ve výši 19 milionů korun, kterou získá kraj z evropského Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Tato dotace umožní provést průzkumy a plány péče přírodních památek a rezervací, které v těchto týdnech řádně probíhají.

Projekty se zaměřují na Zpracování průzkumů a plánů péče přírodních památek a rezervací Kraje Vysočina, lokality Natury 2000, Zpracování průzkumů a plánů péče přírodních památek a rezervací Kraje Vysočina a Podklady pro nové vyhlášení vybraných MZCHÚ v péči Kraje Vysočina. Botanické a zoologické průzkumy pomohou zajistit správnou péči o tyto cenné a vzácné lokality, zatímco geodetické zaměření umožní upravit hranice některých z nich.

Hejtman Kraje Vysočina, Vítězslav Schrek, informoval o plánech na území, která jsou v péči regionu. Na seznamu chráněných území přibude jedno nové vzácné: lokalita Váhy u Lipnice nad Sázavou, která zaujímá rozlohu 17,6 hektarů. Do projektů se zapojí celkem 50 chráněných území, kterých se týkají průzkumy a plány péče.

První krok přijde již v letošním roce, kdy začne vznikat podklady pro nové vyhlášení vybraných přírodních památek a rezervací včetně plánů péče. Zpracování těchto podkladů je naplánováno do roku 2026 s realizací zbývajících dvou projektů na zpracování průzkumů a plánů péče ve zbylých 35 chráněných územích předpokládanou až do roku 2028.

Kraj Vysočina spravuje celkem 155 přírodních památek a rezervací, mezi které patří i nejnovější lokalita U Šeredů. Nachází se mezi obcemi Jiřín a Zblidy na Jihlavsku, kde představuje úžasný příklad mokřadních biotopů s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, jako je ostřice blešní či vrkoč rašelinný.

Díky svým přírodním krásám a rozmanitému bohatství se Vysočina stala nejen hrdá na svou biodiverzitu, ale také na svoji schopnost pečovat o své chráněné území. Tato finanční injekce ze strany evropského Operačního programu Životní prostředí jen potvrzuje důležitost a cenu těchto snah. S radostí očekáváme novinky a postupné výsledky těchto jedinečných projektů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 18:39



0 +
 

Hlavní zprávy