Finanční správa začala vyplácet kompenzační bonus

Podnikatelé mohou zatím žádat až o 40 tisíc korun.

uniweb weby

Žádosti doporučujeme zatím podávat za první bonusové období od 22. listopadu do 31. prosinec 2021. Nejjednodušeji žádost vyřídíte v online aplikaci Finanční správy dostupné na www.mfcr.cz/bonus.

O kompenzační bonus mohou žádat OSVČ, společníci s.r.o. a dohodáři (DPP či DPČ), jejichž tržby primárně v důsledku covidových opatření státu (mimořádná, ochranná či krizová opatření) poklesly minimálně o 30 % oproti srovnávacímu období. Srovnávací období je stanoveno jako tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od 1. června do 31. října 2021. Žádat je možné až o 1 000 Kč denně s výjimkou dohodářů, kteří mají nárok až na 500 Kč denně. Současný kompenzační bonus lze díky pozměňovacímu návrhu v Poslanecké sněmovně nově kombinovat s dotačními programy vypisovanými například Ministerstvem průmyslu a obchodu či Ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Obecně musí platit princip, že když stát omezí nebo zakáže nějaké podnikání, tak musí kompenzovat ztráty, které z jeho rozhodnutí těmto podnikatelům vznikají. Nový zákon o kompenzačním bonusu jsme ve Sněmovně prostřednictvím pozměňovacích návrhů upravili především tak, abychom odstranili zákaz souběhu s ostatními covidovými programy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: „Kompenzační bonus je bezpochyby funkční, osvědčený a lehce spravovatelný nástroj vládní pomoci formou daňové vratky, díky kterému stát podpořil malé podnikatele během covidové krize už desítkami miliard korun.“

Současný kompenzační bonus navazuje již na několik předchozích období tohoto programu. V rámci nich bylo mezi žadatele negativně ovlivněné covidovou pandemií či souvisejícími vládními opatřeními rozděleno už zhruba 43,5 mld. Kč, což z kompenzačního bonusu dělá jednu z největších covidových pomocí. V současnosti jsou zákonem dány dvě bonusová období od 22. listopadu do 31. prosince 2021, resp. od 1. ledna do 31. ledna 2022. Více informací ke kompenzačnímu bonusu se dozvíte v naší tiskové zprávě nebo na stránkách Finanční správy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy