Lidé v Kraji Vysočina v roce 2020 odevzdali téměř 145 tun baterií, o 5 % se polepšili a jsou suverénně nejlepší v republice

V roce 2020 odevzdali lidé Kraji Vysočina k recyklaci 144 897 kilogramů použitých baterií. Prostřednictvím sběrné sítě společnosti ECOBAT v přepočtu každý obyvatel vytřídil zhruba jedenáct tužkových baterií typu AA a toto číslo je nejlepší v rámci celé republiky. Za Vysočinou následuje Jihomoravský kraj, Hlavní město Praha a Středočeský kraj s devíti bateriemi na obyvatele. Meziročně se množství baterií vytříděných Kraji Vysočina zvýšilo o 5 %.

uniweb weby

Pro lepší představu, množství vloni vybraných baterií v Kraji Vysočina odpovídá přibližně hmotnosti průměrně velkého plejtváka obrovského, který je považován za největšího savce všech dob na naší planetě, nebo hmotnosti tří a půl dopravních letounů Boeing 737.

Největší zásluhu na skvělých sběrových výsledcích v Kraji Vysočina mají města a obce. Ve veřejných sběrných místech v městských a obecních úřadech, sběrných dvorech a do červených venkovních kontejnerů se vybralo téměř 60 % všech baterií. Mnohá města a obce přistupují aktivně také k osvětě a motivaci občanů. I díky tomu roste množství baterií, které na recyklaci míří ze sběrných míst zřizovaných právě městy a obcemi.

Dalších 22 % baterií zamířilo na recyklaci z firemního sektoru, 12 % ze sběrných míst v obchodech. Pochvalu zaslouží i školy zapojené do vzdělávacího programu Recyklohraní, které vytřídily 6 % baterií.

Roste spotřeba baterií a rozšiřuje se síť sběrných míst na použité baterie

Během loňského roku přibližně o 15 % celorepublikově narostla spotřeba baterií. „Vidíme, že lidé v době koronovirové krize baterie více využívají. I jejich sběr roste, ale stále zde máme rezervy, vždyť na recyklaci stále míří jen slabá polovina baterií, které se dostanou do oběhu, “ říká Ing. Kateřina Vránková, ředitelka oddělení Obchodu a Marketingu z neziskové společnosti ECOBAT a dodává: „Naším cílem je zajistit, aby třídění baterií bylo jednoduché a dostupné pro každého. Klíčem jsou snadno dosažitelná sběrná místa. Příznivou zprávou je, že jsme v minulém roce naši sběrnou síť mohli díky spolupráci s Českou poštou a společností Tesla Batteries rozšířit o dalších více než tři tisíce sběrných míst na pobočkách České pošty. Využívat je mohou samozřejmě i v Kraji Vysočina.“

Nárůst sběru v maloobchodních řetězcích

Velký nárůst v množství odevzdaných baterií sledujeme v prodejnách řetězce Lidl, kde se vrámci celé ČR meziročně vybralo o čtvrtinu více baterií než loni. Vzrůstající trend je patrný i v řetězcích Kaufland, Albert, Globus, Billa či Penny Market. „Neméně si však vážíme spolupráce s menšími provozovnami družstva Jednota a prodejnami dalších subjektů, které jsou často v menších městech a obcích a plní zde roli nejsnáze dosažitelného sběrného místa na baterie,“ dodává Kateřina Vránková z ECOBATu.

Mezi kraji je nejlepší Vysočina, ale dobře si vedou i Pražané, Jihomoravané a Středočeši

V roce 2020 se v České republice vybralo rekordních 2156 tun odpadních baterií. V přepočtu každý obyvatel vytřídil zhruba osm tužkových baterií typu AA. Sběr a recyklaci baterií v Česku zajišťují dvě společnosti. Na celkovém množství vybraných baterií se z 82 % podílela nezisková společnost ECOBAT, zbývajících 18 % je podíl společnosti REMA Battery. Česká republika i v roce 2020 plní přísné normy Evropské unie, které členským zemím ukládají vytřídit minimálně 45 % baterií. V loňském roce v Česku účinnost sběru baterií dosáhla 48 %.

Mezi regiony je dle statistik ECOBATu nejúspěšnější Kraj Vysočina, kde vloni přepočtu každý obyvatel vytřídil zhruba 11 tužkových baterií typu AA. Za nimi následují Hlavní město Praha, Jihomoravský kraj a Středočeský kraj v přepočtu s 9 vytříděnými bateriemi na obyvatele. Na opačném konci žebříčku jsou Pardubický se 4 bateriemi a Moravskoslezský kraj se 3 bateriemi na obyvatele.

zdroj: tisková zpráva, ECOBAT

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 21.04.2021 11:33




0 +
 

Hlavní zprávy