Malé vesnice na Vysočině udržují tradici hospod. Rezervace míst je stále oblíbenější

V obci Chlum u Vírské přehrady stoupá populace během léta díky turistům. Andrea Vondrová zde vede hospodu, jejíž kapacita může být plně využita až 35 hosty najednou. Nedaleká Horní Paseka má úspěšnou hospodu provozovanou Iva Kobosem, který zdůrazňuje krásu okolní přírody jako lákadlo.

uniweb weby

V malebné obci Chlum u Vírské přehrady, známé svým klidným prostředím, se přes letní měsíce obyvatelstvo rozrůstá díky přílivu turistů. Tato vesnice, kde žije méně než 40 stálých obyvatel, se v zimním období stává útočištěm pro místní obyvatele a chalupáře. Místním sociálním centrem zůstává hospoda, kterou již patnáct let provozuje Andrea Vondrová.

Andrea Vondrová, která se řídí zkušenostmi nasbíranými během provozu hospody, zmínila, že kapacita zařízení může být někdy těsně před dosažením maxima. 'V některých dnech se zde sejde i 35 hostů najednou. Proto je vždy lepší se dopředu domluvit na rezervaci, aby si užili pohodlné prostředí,' vysvětluje Vondrová.

Nedaleko ležící Horní Paseka je další malebnou vesničkou s 70 obyvateli, kde hospodský podnik Ivo Kobos funguje úspěšně již dvacet let. Ivo přičítá úspěch nejen kvalitní gastronomii, ale také úchvatné přírodě v okolí. 'Lidé u nás hledají únik od hektických městských prostředí,' říká. 'Krása přírody tvoří alespoň polovinu důvodů, proč se k nám lidé vracejí,' dodává.

Oba podniky potvrzují omezenou, avšak klíčovou roli malých hospůdek na vesnicích. Tyto hospůdky zůstávají centrem života pro místní obyvatele i víkendové návštěvníky z měst. Jedinečná atmosféra v kombinaci s pohostinností a neobyčejným kouzlem přírody láká stále další hosty, kteří si ze svých návštěv odnášejí nezapomenutelné zážitky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy