Recept na křupavý bramborák

Vysočina je kraj, který se proslavil pěstováním brambor. Že Češi brambory milují, dokazuje spousta skvělých bramborových receptů na přílohy i samostatná jídla.

uniweb weby

Mezi nejoblíbenější patří bramborák, placka ze strouhaných brambor, smažená dokřupava na pánvi vymaštěné sádlem.
Což takhle si dnes bramborák připravit? Podle našeho receptu se vám podaří!

Potřebné suroviny

  • 6 syrových brambor; typu B, které jsou tak akorát škrobnaté
  • 180 ml horkého mléka
  • 5 stroužků utřeného česneku
  • 1 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • Vepřové sádlo; na smažení. Pokud nemáte sádlo, vezměte si k ruce chuťově neutrální olej na smažení, vhodné jsou řepkový nebo slunečnicový.

Jak udělat bramborák

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přebytečnou tekutinu ze strouhaných brambor přes síto vytlačte.
  2. Do mísy dejte nastrouhané brambory a přelijte je horkým mlékem. Přidejte mouku, vejce, majoránku, sůl a utřený česnek. Zamíchejte a vytvořte polotekuté bramborákové těsto.
  3. Na pánvi rozpalte při střední teplotě tuk a nalijte na něj menší naběračku těsta, tu rozprostřete na placku.
  4. Bramboráky smažte z obou stran dozlatova, otáčejte pomocí obracečky s ohebným krčkem.
  5. Chcete-li ušetřit kalorie, položte je hned po vyndání z pánve na papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk.

Jak podávat

Bramboráky nejlépe chutnají čerstvé, hned po usmažení, tak jsou také nejkřupavější. Jak budou chladnout, jejich konzistence se změní z křupavé na tuhou až gumovatou. Na chuti jim to však neubere.

Servírujte je jako lehčí večeři nebo na chuť mezi hlavními jídly.

Tip: Menší bramboráčky poslouží jako skvělá příloha k masitým jídlům!

Dobré vědět

Na smažení bramboráků se nejlépe hodí litinová nebo nerezová pánev. Pokud takovou nemáte, nebo chcete mít jistotu, že se bramborák k pánvi při smažení nepřichytí, vezměte si pánev opatřenou nepřilnavou úpravou.

Bramborák by měl mít průměr kolem 20 centimetrů. U větších hrozí, že se při obracení budou trhat.

V klasické staročeské kuchyni se k bramborákům podávalo kysané zelí, které smažené jídlo odlehčilo.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografie: Inzerent


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
06.01.2023 06:10



25 +
 

Hlavní zprávy