Stát zvítězil v mezinárodní investiční arbitráži o 2,4 mld. Kč

Česká republika zvítězila v mezinárodní investiční arbitráži proti nizozemské společnosti Fynerdale Holdings B.V. a ubránila se tak žalovanému nároku přes 2,4 miliardy korun.

uniweb weby

Ministerstvo financí, které ČR v tomto sporu vedeném u soudního tribunálu v Haagu zastupovalo, si tak připsalo již patnácté arbitrážní vítězství v řadě.

Fynerdale Holdings B.V. ve sporu tvrdila, že se stala obětí podvodného schématu obchodu s modrým mákem a dalšími komoditami, který dle vyjádření společnosti nebyl orgány České republiky činnými v trestním řízení uspokojivě vyšetřen. Společnost však se svým nárokem vůči České republice neuspěla.

Interní tým Ministerstva financí ve spolupráci s advokátní kanceláří Zeiler Floyd Zadkovich přesvědčil rozhodčí soud, že údajná investice společnosti Fynerdale měla přinejmenším zčásti původ v trestné činnosti související s kauzou Mostecké uhelné společnosti. Ve vztahu ke zbývající části financování údajné investice tribunál shledal, že společnost neunesla své důkazní břemeno, když ani zde nedokázala uspokojivě prokázat legální původ údajně investovaných prostředků. Řízení tak skončilo již po jurisdikční fázi, což nejen, že nebývá příliš časté, ale zejména to vedlo k rychlému a hospodárnému ukončení rozhodčího řízení.

„Také pro Ministerstvo financí je poslední rok velmi náročný a o to víc mě těší podobné úspěchy. Vyhráli jsme hned tři investiční arbitráže a rozpočtu tak uchránili 12,5 miliardy korun. K tomu několik vleklých soudních sporů, například kvůli internetové ruletě či jiným neblahým dědictvím minulých vlád,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. „I nadále pracujeme na přípravě obhajoby v dalších šesti investičních sporech, kterých jsme účastníkem,“ dodává ministryně financí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy