Uvažujete nad plynovým topením? Zjistěte, zda se vám do něj vyplatí investovat!

Čeká vás výměna starého kotle na pevná paliva nebo vybíráte způsob vytápění novostavby? Jednou z možností je topení zemním plynem, který je až třikrát levnější než elektřina. Na kolik vás plynové topení vyjde a komu se vyplatí?

uniweb weby

Bez plynové přípojky to nepůjde

Majitelé rodinných domů často volí vytápění elektřinou z jednoho prostého důvodu. Nemají přístup k plynu nebo by je zřízení plynové přípojky vyšlo na několik desítek tisíc korun. Tato vstupní investice se ale v budoucnu vrátí na nižších platbách za plyn. Kolik byste za zemní plyn platili právě vy, zjistíte snadno a rychle díky online srovnání cen plynu.

Kde se vyplatí topit plynem?

I přes příznivou cenu plynu se ne vždy jedná o ideální zdroj pro vytápění. Záleží totiž na typu stavby a jejích tepelných ztrátách. Plynový kotel se vám vyplatí pořídit do starší, nezateplené budovy s vysokou roční spotřebou. Vyšší pořizovací náklady na kotel a pravidelnou údržbu se tak rozpustí v nízkých provozních nákladech. Opakem jsou pasivní nebo nulové domy, jejichž roční spotřeba energie je tak malá, že by se vám investice do plynového kotle nikdy zcela nevrátila.

Na plynový kotel využijte dotaci

V současné době se na trhu setkáte téměř výhradně s kondenzačními plynovými kotli. Jedná se o vysoce účinná a ekologicky šetrná zařízení s jednoduchou obsluhou. Jejich běžná pořizovací cena se pohybuje v rozmezí 25–50 tisíc korun, přičemž až 75 % investovaných prostředků pokryje takzvaná kotlíková dotace

Povinné revize také něco stojí

Nezapomeňte, že plynový kotel vyžaduje pravidelný odborný servis, díky kterému jeho životnost dosahuje 15–20 let. Povinné revize vás čekají každé tři roky a týkají se jak samotného kotle, tak spalinových cest. A na kolik vás vyjdou? Počítejte s tím, že za jednu revizi zaplatíte zhruba 800–1100 korun. 

Vývoj cen plynu

Zatímco cena elektřiny v posledních letech neustále roste, cena zemního plynu se nijak závratně nemění a dlouhodobě se pohybuje kolem 1–1,20 Kč/kWh. Jak je to možné? V porovnání s elektřinou je zemní plyn na burze mnohem stabilnější komoditou. Vzhledem k tomu, že ho někteří odborníci označují jako most k bezemisní budoucnosti, zdá se pravděpodobné, že jeho cena v příštích letech kvůli vyšší poptávce poroste. Přesto lze očekávat, že nepůjde o tak rychlý růst jako v případě elektřiny.

Srovnání cen plynu

Chcete začít topit plynem? Ze všeho nejdříve si proveďte rychlé online srovnání cen plynu a zjistěte, který dodavatel vám poskytne nejvýhodnější nabídku. Na Heurece vám srovnáme ČEZ, E.ON, MND, Innogy a desítky dalších dodavatelů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.03.2021 16:30



0 +
 

Hlavní zprávy