Víte, jak snížit pravděpodobnost krádeže vašeho vozu?

Počet ukradených automobilů v České republice dlouhodobě klesá. Je to díky mnoha faktorům. Celkové číslo však stále není zanedbatelné. Každý den nedobrovolně změní „majitele“ až 7 vozů. Jak snížit pravděpodobnost, že terčem zloděje bude právě ten váš?

uniweb weby

Koupě novějšího vozu

Novější auta jsou pro zloděje větší překážkou. Zatímco dříve stačily lupiči základní znalosti k tomu, aby nepozorovaně odemkl dveře a nastartoval motor, u současných modelů má situaci mnohem těžší. Nová auta (a nebavíme se jen o luxusních vozech) jsou protkána moderními technologiemi.

U starších vozů je potřeba na odemčení dveří jen jednoduchá planžeta a následně lze spojit pár drátků, aby auto nastartovalo. U novějších modelů už zloděj obvykle potřebuje umět zacházet s elektronikou, aby automobil „oblbnul“.

Ani nové auto ale není samospasné
. Protože úroveň zabezpečení vozů stále roste, častěji a častěji se dnes auta kradou tak, že se naloží a odvezou na podvalníku. Kolemjdoucí si myslí, že jde o městskou policii, která přivolala odtahovou službu. Naštěstí existují další způsoby, jak zlodějům situaci znepříjemnit.

Je dobré mít plán B. Toto by vám nemělo chybět

Ještě než zmíníme další způsoby, jak auto zabezpečit, máme radu, která vám v situacích, kdy si zloděj vaše auto i přes veškerou snahu vyhlédl, může pomoci alespoň finančně. Havarijní pojištění se totiž vztahuje i na vandalismus či krádež auta. A ve chvíli, kdy vám s autem někdo odjede, získáte od pojišťovny alespoň náhradu škody ve výši hodnoty vozu.

Označení skel

Jednou z cenově nejdostupnějších variant je označení skel pomocí pískování či leptání. Všechna okna vozu se touto technikou označí homologační značkou s datem výroby.

Říkáte si, jaký to má význam? Pro zloděje jde o velkou nepříjemnost. Okna nemůže použít na náhradní díly a auto je s nimi i bez nich jako celek neprodejné.

Kromě toho jde o odrazující prvek. Pokud zloděj vidí, že vůz má tzv. pískovaná skla, lze předpokládat, že jeho majitel má auto zabezpečené i dalšími prvky. Většina zlodějů si raději vyhlédne jiný vůz.

Mechanické překážky pro manipulaci s vozem

Jde o zámek na volant, zámek na pedály a zámek řadicí páky.

Zatímco zámek na volantu a pedálech většinu zlodějů nezdrží příliš dlouho
a podobně jako pískování oken případného zloděje především odradí z obavy, že bezpečnostních prvků je více, zámek řadicí páky je poměrně spolehlivým řešením, které dá zlodějům skutečně zabrat.

Sofistikované elektronické systémy

Poslední, stále častěji využívanou variantou jsou elektronické systémy. Jednou variantou je přerušení důležitého elektronického obvodu, bez kterého je auto nepojízdné. Obvod je nutné tlačítkem, které je na skrytém místě, opět spojit. Na podobném principu funguje také imobilizér.

Pravděpodobně nejspolehlivějším řešením je ale sledování vozu pomocí GPS. Díky němu, i když zloděj zvolí variantu odtahu vozu, vidíte na mapě trasu, po které se auto pohybovalo. Šance, že automobil naleznete, výrazně roste. Máte-li dodatek financí, můžete tento systém napojit na bezpečností službu, která začne konat i ve chvíli, kdy třeba spíte a krádež auta nezaznamenáte.

Foto: pixabay.com/photos/car-burglary-thief-burglar-1590508/

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy