Žloutenka už je i na Vysočině. Hygienici napočítali už šest nemocných

Nemocnice na Vysočině začínají přijímat první pacienty se žloutenkou. Aktuálně jich je na infekčních odděleních šest. Většina z nich si infekci přivezla z Brna.

uniweb weby

Jihomoravský kraj trápí největší epidemie žloutenky od roku 1979. V současnosti tam lékaři registrují více než dvě stovky nakažených, nemocných navíc stále přibývá – minulý týden 25, tento týden zatím 21.

A infekce se začíná šířit i do okolních regionů, tedy i na Vysočinu. Nejhorší situace je aktuálně na Žďársku. Tam hygienici registrují čtyři nakažené hepatitidou typu A. Všichni byli před nedávnem v Brně.

Z moravské metropole si nepříjemnou chorobu přivezl také jeden nemocný z Třebíčska. Pouze infikovaný člověk z Pelhřimovska se hepatitidou nejspíš nakazil na Slovensku. O aktuálních počtech informoval server idnes.cz.

V Brně se žloutenka začala šířit v březnu mezi bezdomovci a narkomany a epidemie tam podle hygieniků neskončí, dokud se neochladí a lidé nezačnou nosit rukavice a jíst venku.

Na Vysočině však podle odborníků výrazné nebezpečí prudkého nárůstu nakažených lidí zatím nehrozí. Krajská hygienická stanice přesto preventivně do škol rozeslala dopisy, v nichž na riziko nákazy upozorňuje. Obezřetní by měli být také lidé, kteří budou cestovat do Brna nebo na jih Moravy.

Žloutenka se projevuje únavou a trávicími problémy, typickým příznakem je zežloutnutí kůže, sliznic a očního bělma. Infekci se dá takřka stoprocentně zabránit včasným očkováním. Neočkované osoby by měly důsledně dodržovat hygienické zásady, především si pravidelně mýt ruce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 10.09.2016 09:21




0 +
 

Hlavní zprávy