ZPRÁVY Kultura Vysočina

Aleny Matiášková - Tajemné příběhy a květinová něha

Výstava "Pokoj, něha, krása" přináší díla originální umělkyně Aleny Matiáškové s duchovní malbou a symboly. Komentovaná prohlídka proběhne 18.4.2024 a doprovodí ji paličkovaná krajka Jany Krausové.

0

Včera Ester Vohradská

Tajemné stopy minulosti židovské dědictví

Nová turistická trasa "Toulky za židovskou historií města Jihlavy" představuje fascinující příběh židovské komunity ve městě. Prohlídka zahrnuje návštěvu židovského hřbitova, místa bývalé synagogy a nejstaršího židovského města.

0

Včera Ester Vohradská

Velikonoční tvoření a pohádka v Dukovanech

Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany nabídne o víkendu velikonoční program pro rodiny. Návštěvníkům budou k dispozici tvořivé dílny na výrobu dekorací a loutkové představení Zvířátka a loupežníci od Dřevěného divadla.

0

Před 2 dny Michaela Prokopová

Březen: Měsíc čtenářů a akcí v knihovně!

Březen, jako "měsíc čtenářů", nabídne v Krajské knihovně Vysočiny bohatý program akcí a aktivit, mezi nimiž najdeme přednášky, výstavy, soutěže či burzu knih. Program je určen pro všechny věkové skupiny, od dětí po seniory.

0

Před 5 dny Martin Kydlíček

Knihobudky jako ekologický trend ve Vysočině

Unikátní projekt Nový život starým knihám zachraňuje a znovu využívá knihy v dobrém stavu v Krajem Vysočina. Knihy jsou rozšířeny do domovů pro seniory a knihobudky po celém regionu. Projekt tak podporuje šetrnost k životnímu prostředí a společenskou odpovědnost kraje.

0

Před 6 dny Martin Kydlíček

Festival dokumentárních filmů Jihlava v Evropském parlamentu

Jihlavský festival dokumentů zahájil své belgické ozvěny a pokračuje za hranice. Nejlepší snímky budou představeny v Rumunsku, USA, Polsku, Srbsku a na Slovensku, čímž podporuje kulturu a mezinárodní spolupráci.

0

Před týdnem Lenka Hubingerová

Otevření historického hasičského muzea v Číhošti ukazuje dobové techniky a uniformy

V Hasičském muzeu Číhošť na Vysočině mohou návštěvníci obdivovat unikátní exponáty hasičské techniky, jako historickou koňskou stříkačku z roku 1898 či motorovou střídačku Mára z roku 1938. Muzeum také nabízí prohlídku dobových uniform a požárních prostředků.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Filmový festival odhaluje palčivá témata roku 2024

Od 10. do 14. dubna 2024 se Nové Město na Moravě stane kulturním centrem díky festivalu Jeden svět. Fokus bude na problémech dnešního světa, jako je válka na Ukrajině, veřejný prostor, ženská práva a stáří. Široké spektrum snímků bude probíhat v hlavním projekčním sále Kulturního domu.

0

Před 2 týdny Jiří Padevěd

Unikátní modelové kolejiště představila novoměstská škola

Novoměstská SOŠ otevřela pro veřejnost kolejiště se ztvárněním modelových vlaků i každodenních situací. Tento projekt vychází z nadšení studentů školy pro vlaky a železnici. Návštěvníci mohou prohlédnout různé modely vlaků a zhlédnout detailní scény z reálného života.

0

Před 3 týdny Martin Kydlíček

Jarní tvoření a hravé dobrodružství na zámku Žďár nad Sázavou

Velikonoce na zámku Žďár nad Sázavou nabízejí zábavné a kreativní workshopy pro děti i dospělé. Dílny Jaro vítej! proběhnou ve dvou termínech a zaměří se na tvůrčí práce s hlinou a pohybem. Dále budou připraveny velikonoční dílny, hrnčířský kruh a výměna pokojových rostlin. Pro děti je připravena hra "Po stopách zámeckého zajíčka" s cenou účasti 50 Kč.

0

Před 3 týdny Martin Kydlíček

Den otevřených dveří v dostihovém středisku Luka racing

Den otevřených dveří v dostihovém středisku Luka racing láká milovníky koní a dostihového sportu. Návštěvníci se mohou těšit na představení koní, ukázku kovářského řemesla, návštěvu tréninkového střediska Luka racing či autogramiádu spisovatele Martina Cápa. Akce začíná 30. března v 10 hodin ráno.

0

Před 4 týdny Lenka Hubingerová

Miliony artefaktů objeveny při stavbě dálnic na východě Čech

Východní Čechy zažívají největší záchranný archeologický výzkum v historii, který provází stavbu dálnic D35 a D11. Denně jsou odkrývány miliony artefaktů, měnící pohled na českou historii. Archeologové teď v zimě katalogizují a zkoumají nálezy, což bude trvat roky.

0

Před 4 týdny Lenka Hubingerová

Zubštejn vstupuje do nové éry

Národní památka hrad Zubštejn čelí potížím, když se jedna ze stěn hroutí. Oprava je nezbytná jak z estetických, tak z bezpečnostních důvodů. Letošní opravy zahrnují zpevňování kamenů a zajištění zdiva, zatímco celková oprava proběhne příští rok. Hrad hostí populární festival historického šermu, který letos oslaví své dvacáté výročí.

0

Před měsícem Martin Kydlíček

Rekonstrukce oživuje kostel sv. Ignáce v Jihlavě: Kulturní zážitky a prohlídky s průvodcem

Kostel svatého Ignáce z Loyoly v Jihlavě, který prošel rekonstrukcí za 33 milionů Kč, otevře své prostory pro kulturu a turistiku. Město Jihlava, kraj a ministerstvo kultury přispěli na obnovu, stejně jako farnost. Opravy zahrnovaly střechu, průčelí a vstupní dveře. Další části kostela, jako fresková výmalba, ještě potřebují opravit.

0

Před měsícem Martin Kydlíček