Víkendové pobyty pro děti z dětských domovů

Sociální odbor Kraje Vysočina organizuje víkendové pobyty pro děti z dětských domovů, pěstounské péče a výchovných ústavů s cílem posílit jejich sebevědomí a motivaci pro samostatný život.

uniweb weby

Sociální odbor Kraje Vysočina proto několikátým rokem organizuje pro mladistvé z dětských domovů víkendové pobyty. Jeden takový se uskutečnil na začátku dubna v Resortu Erich v Sázavě. Primárním cílem akce je před vstupem do samostatného života posílit u mladistvých sebevědomí a motivaci převzít zodpovědnost a aktivně tvořit svoji další cestu. Pobytu se zúčastnilo 16 mladistvých – 12 dětí z dětských domovů napříč celou Vysočinou, jeden chlapec z pěstounské péče a tři z výchovného ústavu. „Vždy se snažíme vytvořit program tak, abychom u účastníků prohloubili důležité informace týkající se základních životních oblastí. Zároveň chceme, aby u sportovních a zábavných aktivit zažili legraci, mohli spolupracovat či se navzájem povzbudit,“ prozradila koordinátorka víkendových pobytů Lenka Požárová z Kraje Vysočina.

Mladiství si v rámci sebezkušenostních technik prakticky trénovali první kroky dospělého života. Získali kontakty, na které se při shánění bydlení nebo pracovního uplatnění mohou obrátit. Osvojili si způsoby komunikace, které jim zabrání nechat se zneužít. Během volnočasových aktivit, například při procházce k Rozštípené skále, mohli mezi sebou, ale i s lektory sdílet své zkušenosti a lépe se poznat. Přirozeně tak docházelo k prožití pocitu sounáležitosti a formování hodnot mladistvých. Sobotní večer patřil posezení u ohně, opékání špekáčků a zažehnutí naděje do dalších dní. „Bylo super, jak nás vedoucí večer nechali vše připravit – kluci nanosili dřevo a rozdělali oheň, holky nařezaly špekáčky a nachystaly pečivo. Vzájemně jsme spolupracovali a dozvěděli se o sobě víc. Snáz se mi potom mluvilo o svých plánech a snech,“ svěřil se jeden z účastníků, který si stejně jako další mladí vyrobil a ozdobil dřevěné srdce jako vzpomínku na akci a symbol naděje na budoucí životní cestu.

Víkendové pobyty, kterých se mohou účastnit mladiství z dětských domovů a pěstounské péče, jež se připravují na samostatný život, jsou realizovány pod záštitou projektu „Rozvoj inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina“. Další pobyty se uskuteční letos na podzim.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy